Två befolkningsgrupper pekas ut som kriminella i polisens så kallade klanrapport

Polisens så kallade klanrapport visar tydligt att det inte finns något sådant som kriminella klaner i Sverige annat än i ett par få undantagsfall. Det finns klanliknande släkter med stark sammanhållning och en omfattande företagsverksamhet. Men i de flesta av dessa familjer finns inga eller mycket få personer som dömts för brott. Dessa släkters koppling till grov organiserad kriminalitet är i de flesta fall obefintlig och de flesta kända kriminella nätverk och gangstergäng är inte representerade i rapporten,

De flesta av de i rapporten utpekade släkterna tillhör två distinkta befolkningsgrupper. Den ena gruppen är arameer/syrianer/assyrier (som jag kallar syrianer i den fortsatta texten) och den andra gruppen är mhallami. Både folkgrupperna kommer urpsrungligen från det område som idag är östra Turkiet, norra Syrien och norra Irak. De har sannolikt gemensamt ursprung även om mhallami idag är muslimer (de är sannolikt ursprungligen syrianer som konverterat till islam) medan syrianerna är kristna. Båda grupperna har förföljts i århundraden och har därför utvecklat en kultur där släkten och familjen är viktig. Det är ett försvar mot den förföljelse som riktats mot dem i de stater där de levt. En förföljelse från myndigheter såväl som från andra befolkningsgrupper.

Precis som bland resande och romer i Europa har de tvingats utveckla en kultur där de tar hand om varandra. För staten har aldrig skyddat dem eller tagit hand om dem. I sådana kulturer förekommer alltid egna sätt att lösa problem vilket ofta leder till att släkten/familjen kommer i konflikt med samhällets normer och att brott begås. Brott som inte alltid betraktas som brott inom den aktuella befolkningsgruppen men som uppenbart i vissa sammanhang är planerad, omfattande och organiserad. Särskilt tydligt har detta varit bland syrianerna i Södertälje, men även i släkten Ali Khan är det tydligt.

De flesta familjer i dessa grupper som pekas ut i rapporten har ingen egentlig koppling till organiserad brottslighet även om familjemedlemmar dömts för brott. Men det senare gäller ju också många släkter/familjer med son-namn.

Kända klanliknande syrianska familjer och släkter är exempelvis Samuelsson, Elias, Jakob, Ataseven, Melkemichel, Bisse, Halef, Makdesi med flera. Ingen av familjerna/släktena kan dock som sådana betraktas som kriminella nätverk och i de flesta är det bara ett fåtal personer som dömts för brott. Vilka av dessa familjer som pekas ut i polisen rapport är oklart även om det läckt ut att Halef, Ataseven och Melkemichel är utpekade. Detta har lett till att riksdagsmannen Robert Halef anmält hela rapporten.

Kända klanliknande familjer och släkter från mhallamigruppen är Ali Khan, Simmo, Fakhro, Khodr, El Zein, Omayrat, Fattah, Harb, Saado, Omari, Sharif och Miri. Men alla som bär dessa namn tillhör inte mhallami-gruppen och de tillhör absolut inte några kriminella nätverk. I ingen av de angivna släkterna finns det någon koppling till organiserad brottslighet förutom när det gäller Ali Khan och i de flesta släkterna finns inga personer som överhuvudtaget dömts för brott. Förutom Ali Khan är det för mig inte känt vilka mhallami-släkter och familjer som utpekats i rapporten men oavsett vilket är utpekandena av släkter och familjer som kriminella inte acceptabelt.

I rapporten vekar också enstaka släkter av albanskt ursprung vara utpekade och där skulle också kunna finnas utpekade släkter av palestinskt ursprung.

Hela utpekandet av dess familjer liknar hur myndigheter i Sverige förr pekade ut resandesläkter som Fredriksson, Fransson, Hallberg, Magnusson, Hedenberg, Friman, Friberg med flera och romska släkter som Taikon, Taikumer, Millon, Demeter med flera som kriminella klaner och släkter. Det hade lika lite fog då som idag.

Polisens rapport är utan tvekan en rasistisk produkt som inte är acceptabel i ett demokratiskt samhälle.

I rapporten förekommer egentligen bara två av de utpekade och kända kriminella nätverken i Sverige olika står för våldsbrottslighet och välfärdsbrottslighet. Södertäljenätverket och Ali Khan-nätverket. Ingen av de välkända kriminella nätverken i Stockholm som är baserade på släktskap finns med. Däremot finns kända kriminella nätverk från Malmö, Landskrona och Helsingborg med.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!