Smugglare åkte dit för att de själva filmade när de hämtade smuggelkokainet

I mars beslagtog Tullverket över 60 kilo kokain i Uddevalla hamn. Samtidigt greps tre män som idag åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling vid Uddevalla tingsrätt.

Tullverket beslagtog över 60 kilo kokain fördelat i 22 paket.

– En stark bevisning i ärendet är att en av de misstänkta hade en GoPro-kamera på sig och filmade hela förloppet när de gick ombord och grävde fram narkotikan i fartygets lastutrymme, säger Gill Eriksson, biträdande chef för tullkriminalenheten på Tullverket i Göteborg, i ett pressmeddelande.

I mitten av mars anlöpte ett fraktfartyg lastat med koks, direkt från Colombia till Uddevalla hamn. Tullverket och Kustbevakningen gjorde en fartygsvisitation vid ankomsten. Medvetet undvek de att undersöka lastutrymmena på grund av ett tidigare beslag på ett annat koksfartyg. Istället sattes fartyget under bevakning.

Strax efter midnatt den 20 mars smög tre personer ombord på fartyget och ner i ett av lastutrymmena. Där grävde de fram tre väskor, smög av fartyget och greps då av tullpersonal. En av de misstänkta slängde en av väskorna i havet och försökte gömma sig vid kajkanten, men Kustbevakningen och Tullverket lokaliserade både mannen och väskan. En av de åtalade hade en så kallad GoPro-kamera på sig och filmade hela förloppet, från att de gick ombord och grävde fram narkotikan i fartygets lastutrymme till att de greps. Totalt fanns det 61,2 kilo kokain i väskorna.

Ett parti kokain av den här storleken med en hög renhetsgrad har ett uppskattat värde på cirka 100 miljoner kronor i missbrukarledet. De åtalade är födda mellan 1987 och 1995 och heter Vivjon Ruci, Gentjano Tefaj och Gjergj Margjini. Gentjano Tefaj är också känd under en annan identitet, Bozhidar Kostov Krasimirov Izufov vilket ju låter som ett bulgariskt eller ryskt namn och inte ett albanskt. Han har ett bulgariskt körkort utställt med det namnet. Gjergj Margjini är för sin del känd som Andre Lapo Vaccari vilket ju verkar italienskt och földriktigt har han ett italienskt körkort under det namnet. De uppger alla att de är albaner med albanska medborgarskap och har haft albansktalande tolkar. En kvinna vid namn Jonida Lushi är häktad i sin frånvaro för narkotikasmuggling alternativt medhjälp därtill. Mycket tyder på att inget av namnen är deras riktiga.

– Över 60 kilo kokain är ett av de största beslagen som gjorts i Uddevalla och vi är nöjda med att vi lyckades stoppa narkotikan från att komma ut i samhället. Ytterligare en person är fortfarande efterlyst för inblandning i planeringen och genomförande av smugglingen och hon är numera internationellt efterlyst, säger Gill Eriksson.

Tullverket gjorde även ett beslag av över 25 kilo kokain i Uddevalla hamn i början av året, men ingen har kunnat knytas till det beslaget. Det beslaget var dock upprinnelsen till att fartyget som kom från Colombia i mars sattes under bevakning. Dessa två beslag utgjorde i princip hela ökningen när det gäller mängden beslagtaget kokain under året.

Smugglarnas egen kroppsburna kamera visar när de är i fartygets lastutrymme och letar efter väskor med kokain.

Tulltjänstemän får syn på smugglarna och en av männen kastar en av väskorna med kokain i vattnet innan de grips på plats.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!