Gängland Stockholm – Farsta och Fagersjö

Åren 2010-15 växte en kriminell gruppering, ett gäng, fram i Farsta och Fagersjö som senare kom att kallas Farsta äldre. I media kallas nätverket som uppstod i allmänhet för Fagersjönätverket. Personerna som ingick i Farsta äldre var i 25-årsåldern under de aktuella åren.

Gänget spred skräck bland yngre ungdomar, rekryterade unga tonåringar som springpojkar för att sälja droger samt rånade de yngre på mobiler av dem mobiler, jackor och andra kläder av värde. Utvecklingen liknade den som skett i andra förorter tidigare. Polisen tog det inte på allvar trots att invånare i Farsta uppmärksammade dem på vad som höll på att hända. Jag fick ett mejl från en person som skrev så här i september 2020:

För 5 år sedan ca fanns det en gruppering som kallades ”Farsta äldre”. De var knappast äldre utan ca 20-25 år. Redan då kontaktade jag polisen här i Farsta för de spred skräck bland de yngre, rekryterade snorungar att sälja droger, plockade av dem mobiler, jackor och andra kläder av värde. Polisens reaktion då var att skratta och säga att de där smågrabbarna knappast kunde kallas ett gäng. En del av de som fanns i det nätverket var bland annat bröderna till han som dog på Årsta bron.
Så som jag har förstått att det sedan har gått till är att den ledande gruppen av Farsta-gänget åkte in. Den yngsta brodern i Dalgärd-familjen, Jordan, skulle då styra tills de äldre bröderna kom tillbaka, Mikael och Sasha. Men Jordan åkte sedan dit för tortyrmisshandeln av en man i Farsta.
En annan ”gruppering” har då tagit över och fått de gamla att gå över till de nya. En av min sons vänner valde att hålla kontakten med de gamla och det har nu slutat med att den killens alla barndomsvänner hotas.
”Vännerna” är ett gäng grabbar mellan 17-20 år som det senaste halvåret inte kan gå ut genom dörren som de vill… de blir hotade och stoppade att visa sina telefoner för att de ”nya” vill veta om de har kontakt med den där som valde att ”stanna” hos de gamla.

Ledande i Farsta äldre var bland annat ett par bröder i familjen Dalgärd, Sascha Dalgärd Viklund och Stefan Michele Dalgärd. Båda två har dömts för brott. Även flera andra i den stora syskonskaran, såväl unga kvinnor som unga män, är dömda för olika former av brottslighet.

Sascha Dalgärd Viklund har dömts för bland annat misshandel vid 4 tillfällen, grov misshandel vid ett tillfälle, olaga hot vid ett annat, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak. Han misstänktes för ett mord vid Hagsätra IP i november 2014 men åtalades aldrig. Den 3 december 2019 utsattes han för ett mordförsök i Bjurhovda, Västerås. Och den 17 september 2020 mördades han på Årstabron i Stockholm.

Fängelse för ledande medlemmar

Under 2018 eller 2019 åkte de två äldre bröderna Dalgärd in i fängelse men en yngre bror var fortsatt aktiv i nätverket. Han åkte dock också snart fast för en grov misshandel med inslag av tortyr av en man i Farsta:

Den 45-årige Farstabon släppte i slutet av februari in en tonårspojke i sitt hem och lät honom övernatta, då mannen var skyldig pojken en mindre summa pengar, rapporterar Aftonbladet.

Men tonåringen släppte in ytterligare personer under natten. Gänget tog i från mannen hans mobiltelefon och förbjöd honom att gå ut.

Under en vecka misshandlades mannen grovt och förnedrades i lägenheten. Mannen blev under veckan hotad till livet och hoten rörde även hans son.

Enligt den målsägande ska åtta personer ha varit delaktiga. Gänget ska bland annat ha tvingat honom att klä av sig naken. Han blev därefter skuren med en upphettad kökskniv.

Tre ungdomar mellan 16 och 18 år gamla dömdes för människorov och grov misshandel. däribland den yngre brodern Dalgärd.

Medan bröderna Dalgärd satt inne tog en ny gruppering kontrollen över narkotikaförsäljningen i Farsta och Fagersjö. De hade sannolikt ingen avsikt att släppa in det gamla ledarskiktet i gänget igen. En konflikt uppstod som spridit till en mängd ungdomar i området. Även till unga som inte har någon som helst koppling till kriminalitet. De ledande idag anses idag vara en grupp ungdomar i 20-årsåldern.

Black Cobra

Det fanns troligen en tid två kriminella nätverk i Farsta och Fagersjö även om Aftonbladet uppger att det bara fanns ett i slutet av 2020. Men förmodligen hade de två nätverken då växt ihop. Kring 25 personer anges då ingå de två nätverken som enligt vissa uppgifter ibland kallat sig själva för OG (Original Gangsters). Enligt andra uppgifter ska den yngre grupperingen ha haft en koppling till Bredängsnätverket vid den tiden.

Den äldsta personen som uppges ingå i den äldre grupperingen är 38 år gammal men majoriteten av männen är födda på 90-talet. En 35-årig man, Omid Nerwaye, är ytterligare en av de personer som pekas ut som ledande i nätverket. Tillsammans med två andra i Fagersjönätverket satt han häktad för mordet på en 25-årig rappare i Farsta, Sinan Dagli, i oktober 2018. Alla de misstänkta släpptes och åtalades aldrig. Mordet är ännu ouppklarat. 35-åringens bror, Shwan Nerwaye, har bland annat dömts till fängelse för narkotikabrott efter att ha förvarat kokain. Sinan anses ha ingått i den yngre grupperingen i Farsta/Fagersjö.

Båda bröderna Nerwaye var dessutom misstänkta för att ha varit inblandade i mordet på Ugur Kurt år 2012. Omid Nerwaye ska enligt vissa uppgifter på 2000-talet ha varit medlem i X-team och kring år 2009 i gänget Black Cobra. Han dömdes 2006 för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och grov fridskränkning till fängelse i 2 år.

Den andre brodern var huvudvittne i en rättegång om mordet på den 17-årige Hussein Kayri  i Vårberg den 4 april 2001. Hans vittnesmål ledde till att två personer dömdes. Även han anses ha varit medlem i Black Cobra år 2009. Det kriminella nätverk som tidigare varit en del av Black Cobra kom att växa ihop med Fagersjönätverket och bli ett och samma kriminella nätverk.

Mordet på Årstabron

I december 2019 mördades så Sascha Dalgärd på Årstabron. Tre män åtalades och dömdes för mordet. Två av männen dömdes för mord medan den tredje dömdes för anstiftan av mord. En av männen, Kevin Williams, fick fjorton års fängelse för mord eftersom han var 20 år när brottet begicks. Han dömdes också för rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Dessa mindre brott erkände han. De andra två fick livstids fängelse. Abdul Ghaffar Haleem (Ödlan) dömdes för anstiftan till mord och Toj Kamrani för mord. När det gäller mordet dömdes alla mot sitt nekande.

Abdul Ghaffar Haleem anses vara en högt uppsatt person i det så kallade Flemingsbergsnätverket även om han kommer från Rågsved. Kevin Williams och Toj Kamrani anses tillhöra en kriminell gruppering i Årsta som går under namnet MMW vilket ska betyda Money My Wife. Förutom de dömda är ytterligare en person, Said Sadat, häktad i sin frånvaro för medhjälp till mord. Han kan kopplas till Abdul Ghaffar Haleem.

Haleem och Sacha Dalgärd Viklund var tidigare vänner men under hösten 2018 uppstod en konflikt mellan dem. Redan hösten 2019 utsattes Sascha Dalgärd Viklund för två mordförsök. Haleem är tidigare dömd för narkotikabrott tillsammans med flera personer i Göteborg. Toj Kamrani var vid mordtillfället vän med Sascha Viklund som alltså tycks ha blivit förråd av sina vänner.

Abdul S@t@r Haleem, en bror till Abdul Ghaffar Haleem, var tidigare vän med Sascha Viklund och Kevin Williams. Abdul S@t@r Haleem förekommer tillsammans med Kevin Williams på bilder från en fest i Hells Angels lokaler när den förstnämndes födelsedag firades.

Konflikt med Älvsjönätverket

Under 2020 och 2021 har Fagersjönätverket haft en konflikt med personer som tidigare ingått i nätverket men sökt sig till Älvsjönätverket. Under denna period ha en ung man vid namn Kenny Markusson (Kenzo) avancerat i graderna och har flera gånger kontrollerats i bilar tillsammans med ledande kriminella i nätverket. Konflikten har lett till både mord och sprängningar.

Kenzo har tagit ställning mot de som sökt sig till Älvsjönätverket vilket bland inkluderar bröderna Dalgärd Viklund och andra personer från det som ibland kallas Farsta yngre eller 23st. Dessutom anses han vara vän med den den för mordet på Sascha Dalgärd efterlyste Said Sadat. En annan person som Markusson samverkar med är Christopher Acea Fernandez (Chris).

Nyligen har Markusson åtalats för en omfattande handel med amfetamin och hasch i Stockholm, Vänersborg och Trollhättan tillsammans med Rami Ouertani som bor i Skogås men är från Farsta och tillhör Fagersjönätverket, den del som idag ofta kallas Farsta äldre. Ouertani är dömd flera gånger för narkotikabrott och andra brott. Senaste gången fick han 3,5 års fängelse från vilket straff han kom ut under 2020. Amfetaminet de handlade med kom från en amfetaminfabrik i Olshammar vid Vättern.

Farsta äldre och 23 st

Fagersjönätverket (Farsta äldre) som idag består av ett 20-tal personer gör anspråk på flera områden och utövar även inflytande över andra nätverk söder om Stockholm. Basen för nätverket är Rågsved, Farsta, Farsta strand och Fagersjö. De har samarbete med ett kriminellt nätverk i Skogås, Flemingsbergsnätverket såväl som med det kriminella gänget Filterlösa grabbar (FLG) i Tensta och Rinkeby. I Farsta äldre anses  bland annat Christopher Acea Fernandez, Rami Ouertani, Kenny Markusson och Said Sadat ingå.

I Farsta yngre (23 st) som nog idag är samma sak som Älvsjönätverket anses exempelvis bröderna Mikael Viklund (Dalgärd Viklund) och Jordan Dalgärd, L@urino N@nga (Lorre), M@lik K@bucho, Alas@na J@llow, rapparen Am#n Aschb*rg (Peke) ( rappare) samt Jesp*r Lyad@ ingå. Detta nätverk kallas numera också Lost Boys och har varit inblandade i en mängd skjutningar.

Uppdaterat 2022-04-16 och 22-07-31

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!