Problem med facebook för vänstersajter?

Flera vänstermedier uppger att de upplever problem med facebook då deras inlägg inte syns i flödet så mycket som förr. Detta rapporteras i en artikel i Flamman där företrädare för Arbetaren, Feministiskt Perspektiv, Flamman och Dagens ETC uttalar sig. Om de har rätt eller inte kring frågan om facebook motarbetar svenska vänstersajter är svårt att bedöma då känslor och upplevelser inte kan tas som bevis för nånting när det gäller detta,

Jag har inte upplevt några sådan problem och min sajt är Sveriges näst största vänstersajt efter Dagens ETC. Facebook har alltid varit en marginell källa till läsare för mig. Men under perioden juni-september 2020 hade jag en stor ökning av antalet besökare från facebook till min sajt, i oktober har dock besökarantalet från facebook gått tillbaks till mer normala siffror. Jag kan inte se att jag skulle ha eller ha haft något problem med facebooks algoritmer.

Den helt oreglerade debattsajten Flashback är numera betydligt viktigare för besökare till min sajt än facebook men när det gäller flashback är antalet besökare till min sajt mycket skiftande för det beror på om någon person länkar till min sajt eller inte. Flashbacks betydelse har ökat under året. När det gäller facebook handlar det mer om algoritmer och unikt material.

Under 2020  har 84% av besöken på min sajt kommit genom Googlesökningar medan andra sökmotorer har stått för 1% av läsarna. Direktbesök har utgjort 10% av alla besök, flashbacklänkar har stått för 2% och facebook har stått för nästan 2%.

Om vänstersajter länkade mer till varandra skulle alla vänstersajter få fler läsare. Detta då synligheten i Google-sökningar hade ökat om vänstertidningar länkade mer till varandra. Att återpublicera texter av varandra är ett sätt att få en sådan effekt. Att ha en liten sidospalt där andra vänstermediers artiklar kan uppmäksammas är också bra liksom att debattera med varandra och hänvisa till varandra i ledare och debattartiklar. Alla vänstersajter förutom min egen och några bloggar är dåliga på detta. Min länkar gynnar dock främst mig själv då de andra sajterna på grund av att de inte själva länkar inte vinner så mycket på mina länkar som de hade gjort om de också länkat. Det handlar om att skapa ett ekosystem som göder varandras sajter.

Arbetaren, Flamman, Internationalen, Feministiskt Perspektiv, Dagens ETC, Aktuellt Fokus osv länkar i princip aldrig till andra vänstersajter eller andra sajter överhuvudtaget. Detta innebär att synligheten i Google-sökningar blir sämre. Något som ger färre läsare. En sajt som däremot länkar är eFolket. De länkar bland annat till Pepprat Rödgrönt (Anders Fraurud som driver bloggen länkar) och Gunnar Wall.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!