Gängland Stockholm – Älvsjö

Enligt polisen kan cirka 20 personer kopplas till ett kriminellt nätverk i Älvsjö, Solberga och Prästgårdsgärde i södra Stockholm. Merparten av de som pekas ut som medlemmar i detta nätverk är födda på 90-talet och det finns utpekade medlemmar som bara är 16 år gamla.

Nätverket startade, precis som alla andra gatugäng, som ett kompisgäng med lokala ungdomar. Enligt polisen handlar de i huvudsak med cannabis men med tiden även med narkotikaklassade tabletter och kokain. Redan 2015 och 2016 larmades om nätverkets framväxt i media:

– Älvsjö är generellt ett väldigt lugnt område men det finns platser där brottsligheten har ökat. Det handlar om Solberga, Prästgårdsgärde och centrumområdet kring pendeltågsstationen. Det mesta grundar sig i någon form av narkotikahantering, säger Daniel Granström, kommunpolis i området.

Med en intensifierad narkotikahandeln ökade också våldsbrotten i Älvsjö. På två år har våldsbrotten ökat med över 50 procent.

Kriminella ungdomar kom från andra håll till stadsdelen och råkade samman med gäng som redan fanns där.

– De mötena blev inte bra, säger Daniel Granström.

Situationen eskalerade under november och december med ett mordförsök och flera fall av rån och misshandel.

Kring 2018 tycks en konflikt ha uppstått inom kompisnätverket och skjutvapen började dyka upp bland individer kopplade till nätverket. Konflikten antas ha berott på att personer från andra håll blev involverade i narkotikahandeln och under 2019 eskalerade motsättningarna.

Tre unga män, som enligt uppgifter i Aftonbladet kan kopplas till Älvsjönätverket, åtalades för att ha skjutit två män kopplade till andra kriminella grupperingar, när de stod vid en bil i Bandhagen och blev beskjutna med flera skott av en man på en moped.

Trion friades dock från medhjälp för mordförsöken och dömdes istället för skyddande av brottsling i samband med skjutningen. Andra män kopplade till nätverket har varit misstänkta för inblandning i olika skjutningar i södra Stockholm. Ett mord vid Älvsjö station i mars 2019 har sannolikt en koppling till nätverket i Älvsjö då de två som misstänktes för mordet hör hemma i Solberga.

Den skjutne, Maytham Daffaie, hade en koppling till det kriminella nätverket i Älvsjö och sannolikt var det en intern uppgörelse. Han hade tidigare också dömts för diverse olika brott. Däribland sexuellt utnyttjande då han var en ung tonåring. Tre dagar innan han blev mördad dömdes han till fängelse i 8 månader för att ha burit en skarpladdad pistol på offentlig plats. Det vapen han då bar på sig hade tidigare använts vid en skjutning i Långbro park i december 2018. Den som sköts var en medlem i Älvsjönätverket vid namn Siem Kidane.

För skjutningen i Långbro park dömdes Henok Abraham i tingsrätten till fängelse i tre år och tre månade för grov misshandel och grovt vapenbrott medan en yngre medhjälpare L*o D*bo?rg dömdes till skyddstillsyn och fängelse i 3 månader för medhjälp till grov misshandel och narkotikabrott. Hovrätten förlängde fängelsestraffet till 4 år för Abraham för försök till mord och dömde D*bo?rg till fängelse i 1 år och 4 månader för medhjälp till försök till mord. I alla fall Abraham anses ha tillhört nätverket i Älvsjö. Båda de dömda förnekade brott.

En annan medlem i nätverket, Abdimalik Hussein, dömdes redan i april 2018 till fängelse i 2 år för grovt vapenbrott. Han greps den  22 mars 2018 vid Älvsjö station på Älvsjö stationsgata i Stockholm och bar då på ett automatvapen. Han är lillebror till Abshir Hussein som dömdes till livstid för ett mord i Skogås år 2014 där två män besköts och en senare avled. Abdimalik Hussein hade tidigare dömts för både dopningsbrott och narkotikabrott.

Den 22 juni 2020 sköts en man i Liseberg i Älvsjö. Den skjutningen kunde kopplas till Östberganätverket och har ingen koppling till Älvsjönätverket. Tre dagar senare var det återigen en skjutning i Älvsjö med 3 skadade personer. Polisen grep snabbt 7 personer men ingen av dem häktades. Denna skjutning kan ha en koppling till Älvsjönätverket.

Läs mer:

.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!