Gängland Stockholm – Brandbergen

Åtminstone ett dussintal män kan enligt polisen kopplas till ett kriminellt nätverk i Brandbergen, den yngste är i tonåren och bara ett fåtal är äldre än 25 år. De flesta har dömts för narkotikabrott och många har funnits på myndighetens radar sedan tonåren. Däribland en våldsdömd idrottstalang som spred skräck i skolan under gymnasietiden enligt Aftonbladet.

Den 25 december 2017 sköts en man i benen på O’Learys krog i Haninge. Hans skador var livshotande. I samband med skottlossningen skadades också en kvinna. Som misstänkt för brottet häktades en man vid namn Roberto Rodriguez Ortiz i januari 2018 men han greps först den 27 juli 2019. Han dömdes till 6 års fängelse synnerligen grov misshandel och vållande till kroppsskada.

Den 3 januari 2018 utsattes en man vid namn Jonas Zubidat (Ali Zubidat) för ett mordförsök i Brandbergen. Han fick dock inga livshotande skador. Det var två män som sköt mot honom. Den skjutne vägrade medverka i polisutredningen men hade tidigare varit vän med den nämnde Ortiz. De förekom redan 2012 tillsammans i domar där där de tvingat andra ungdomar att begå brott genom hot och misshandel. Båda hade förmodligen en koppling till det kriminella nätverket som sägs ha sin bas i Brandbergen. Ortiz kom att bli misstänkt även för skjutningen mot Zubidat. Zubidat har av allt att döma tidigare ha varit en lovande boxare.

Vittnen vid mordförsöket pekade ut två skyttar, Bakary (Fa) Dibba och Roberto Rodriguez Ortiz. Bakary Dibba ska enligt vittnen ha varit osams med Zubitat av något privat skäl. Vid rättegången i tingsrätten frikändes dock Ortiz för detta mordförsök samt även för grovt vapenbrott. Men i hovrätten dömdes han till 14 års fängelse för mordförsöket. Bakary Dibba dömdes till fängelse i 7 år för mordförsök, vapenbrott och ringa vapenbrott. I hovrätten fick han 12 års fängelse. Ytterligare en person, William Dahir, åtalades för skyddande av brottsling men frikändes. Han dömdes dock till fängelse i 1 år för grovt narkotikabrott. Bakary Dibba hade precis som Ortiz hållit sig borta från Sverige under en längre tid innan han kunde gripas ihop med Ortiz i en lägenhet i Farsta. Han tycks sakna uppehållstillstånd i Sverige efter att han utvisats 2016.

Två bröder till William Dahir vid namn Sebastian Dahir och Simon Dahir Kasa dömdes i juni 2019 för ett mord på Joél Contreras Gonzalez som ägdes rum den 15 augusti 2018. De försökte också döda en syster till den mördade. I tingsrätten dömdes båda för mord och försök till mord samt en lång rad andra brott till 18 års fängelse. Domarna fastställdes i hovrätten. Gonzalez hade många år tidigare (2012) åtalats för en misshandel i Jordbro men frikänts.

Bakary Dibba är bror till Lamin Dibba som var det tilltänkta mordoffret när hans fru Ndella Jack istället blev den som dog vid en skjutning i Råcksta. Två män vid namn Geankarlo Garcia Barrera och Ahmad Al-Shewani åtalades för mordet. Garcia Barrera är också, tillsamman med en tredje man vid namn Vincent Rosén, åtalad för försök till mord den 11 september 2019 i Nacka då ett nytt försök att döda Liman Dibba genomfördes. Vid skjutningen på Alphyddeväge i Nacka träffades bostadshus och flera lägenheter av skott varvid en person skadades allvarligt.  En fjärde man åtalades för försök till grovt vapenbrott för att ha försökt ta hand om vapnen som kastats efter skjutningen i Nacka. Han skulle enligt åtalet ha fått i uppdrag av Garcia Barrera att ta hand om vapnet.

De två åtalade för mordet på Ndella Jack frikändes i tingsrätten för mordet men de dömdes i hovrätten. För mordförsöket i Nacka dömdes Garcia Barrera medan Al-Shewani frikändes för detta. Garcia Barrera fick totalt 16 års fängelse för medhjälp till mordet på Ndella Jack och det senare mordförsöket på hennes man medan Al-Shewani fick 12 års fängelse för medhjälp till mord. Dessutom dömdes ytterligare en åtalad, Anders Petters, för försök till grovt vapenbrott och den man, Vincent Rosén, som frikändes för händelsen i Nacka för vapenbrott. Männen dömdes till fängelse i 2 år respektive 1 år och 4 månader. I tingsrätten hade båda friats.

Konflikten mellan Lamin Dibba och de två andra ska ha startat på Dibbas och Jacks bröllop som ägde rum i Gambia. Geankarlo Garcia Barrera var best man på bröllopet.

De personer som av polis och media hävdas ingå i nätverket i Brandbergen uppvisar ett mönster med många personliga motsättningar vilket gör att det faktiskt är ytterst tveksamt om kretsen av vad som förefaller vara en grupp av gamla vänner i Brandbergen ska betraktas som ett existerande och fungerande kriminellt nätverk.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!