Gängland Stockholm – Rissne

Polisen menar att det ingår ett tiotal män som kopplas till ett kriminellt nätverk. Den äldste är en man född på 80-talet, men de flesta är födda på sent 90-tal eller efter millennieskiftet. Nästan alla män som kopplas till nätverket är enligt Aftonbladet dömda för brott. Men det handlar i stort sett bara om trafikbrott och ringa narkotikabrott. Förutom när det gäller den man som utpekats som ledare för Rissnenätverket. Han har dömts till fängelse 4 gånger, senaste gången var år 2016.

De tidigaste brottsmisstankarna där individer ur nätverket är involverade förekommer från mitten av 2015. Men det är först i början av 2016 som nätverket på allvar börjar genomföra brott som syns i statistiken. Gruppen beskrivs av polisen som en tät grupp som känner varandra väldigt väl. Detta genom att de gått i samma skola eller bott nära varandra. De bedriver sin kriminella verksamhet i lokalområdet Rissne. Sen 2018 är de även verksamma i Hallonbergen och kontrollerar numera narkotikaförsäljningen där.

Under 2020 misstänks, i alla fall enligt Aftonbladet, det så kallade Rissnenätverket dock ha varit inblandade i olika konflikter med andra kriminella nätverk, vilket resulterat i flera skjutningar.

I mars skedde ett mordförsök som kopplas till Rissnenätverket och enligt uppgifter i Aftonbladet kopplas nätverket till åtminstone tre skjutningar kort därefter. Den skjutne mannen vid tillfället hittades i Duvbo, Sundbyberg, men enligt polisen ägde skjutningen rum i Rissne. Helt klart är att det varit flera skjutningar i Rissne, bland annat en i april, en den 12 augusti och en den 28 augusti.

En då 18-årig man, som enligt polisen är medlem i nätverket, dömdes 2020 för grovt vapenbrott efter att ha haft en skarpladdad pistol i Mall of Scandinavia i Solna.

Ledarna

Den utpekade ledaren heter Luis Silva Rojas. Tre andra ledande medlemmar är Belmin Ibrahimovic, Ahmed Isse Islan och Mohammed Et Tamry. Belmin Ibrahimovic anses vara Luis Silva Rojas högra hand. De åtalades alla fyra tillsammans med ytterligare en medlem i nätverket, en person från Uppsala, två personer från Borås och en kvinna för att ha planerat flera mord. Tre av dem dömdes tillsammans med de två männen från Borås. I hovrätten fick Luis Silva Rojas 8 år och 6 månaders fängelse, Belmin Ibrahimovic 7 år och 6 månaders fängelse, Ahmed Isse Islan 6 år och 6 månader.

Silva Rojas dömdes också i den stora rättegången kring kidnappningen av och utpressningen mo rapparen Einár. I det ärendet fick han 2,5 års fängelse. Hans föräldrar har också åtalats. Detta för att de misstänks för att ha gömt undan pengar från utpressningen av Einár.

Rissnenätverket anses vara allierat med nätverket 24K och fiender till Headshotligan (HSL). Sannolikt är de också allierade med Dalennätverket och Vårbynätverket.

Läs mer:

#Uppdaterat 2022-05-06

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!