Miljörörelsen är ett problem för miljön och klimatet

Miljörörelsen i Sverige bromsar på många sätt en snabb utveckling mot ett klimatvänligt Sverige. Detta sker på många olika sätt. Ett är att bromsa och förhindra satsningar på järnvägar, elnätet, vindkraft, gruvor med mera. Detta sker bland annat genom att förhindra förenklingar av miljöprövningsprocessen, genom att betrakta klimatomställning som ett privat problem och genom att motsätta sig satsningar på bättre bränsle inom sjöfarten osv.

Miljöprövningsprocessernas långsamhet förhindrar utveckling av gruvor för att bryta de metaller som behövs för de batterier som måste till för att förbränningsmotorn i bilar ska kunna pensioneras. Dessutom agerar miljörörelser och många lokala opinioner mot allt som har med gruvbrytning att göra trots att den behövs för klimatomställningen.

Även elnätsutbyggnad förhindras av miljöprövningsprocessen och miljörörelser. För att kunna bygga ut en modern fossiloberoende transportsektor samtidigt som kärnkraften avvecklas krävs en utbyggnad av elnätet i Sverige. Detta sker inte, delvis beroende på miljöprövningsprocessen och miljörörelsers aktiva motstånd. Samma problem ser vi med utbyggnaden av järnvägar liksom när det gäller vindkraftverk både på land och till havs.

Miljörörelsen och miljöpartiets agerande förhindrar ofta även en snabb utbyggnad av järnvägen samt en omställning av fartygstrafiken till klimatvänligare motorer och metoder.

Sammantaget innebär Sveriges onödigt komplicerade miljölagstiftning, den oerhört långsamma och byråkratiska miljöprövningsprocessen och miljörörelsernas agerande att klimatomställningen går för långsamt.

Miljörörelsen och miljöprövningsprocessen är dock bara ett par av problemen för en snabb klimatomställning i Sverige. Ännu värre är den nyliberala politiken med marknadsstyrning och privatisering.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!