Taximordet 1991

27 oktober 1991 rövades taxichauffören Dusanka Petrén bort för att senare bli mördad av två ungdomar, lejda av hennes ex-make. Utanför Strand hotell i Stockholm släppte Dusanka av sin sista kund varefter en av mördarna hoppade in i bilen och bad henne köra till Lotteräng i närheten av Vaxholm (mordet skedde alltså inte i Kalmar som en del sajter och poddar på internet gör gällande). Den andre mördaren följde efter i hyrbilen, ringde upp Petréns exmake och talade om att de var på väg så att han kunde bege sig till den överenskomna mötesplatsen.

Den unge mannen som hoppade in i taxin hette Joakim Lindén och han som följde efter i hyrbilen var Johan Häggroth. Båda två var från Kalmar. Exmaken bar namnet Christer Petrén. Han tycks dock ha ångrat sig och kom aldrig till mötesplatsen vid Lotterängs båtklubb i närheten av Vaxholm. Meningen var att de två unga männen skulle överlämna henne till exmaken och att denne då skulle mörda henne. Så blev det aldrig. Istället kastade Häggroth ner henne på marken och så hämtade Lindén ett rep som de sen ströp henne med. Repet hade de haft med sig till platsen.

De två ungdomarna hade också förberett sig genom att gräva en grav. Först grävdes den på mark som delägdes av en tredje inblandad ung man med namnet Oscar Edman. Men graven blev inte tillräckligt djup och en ny grav grävdes senare av Lindén och Häggroth på en annan plats. Grävningen av graven på Edmans mark skedde efter ett möte som de unga männen haft med Christer Petrén den 8 september.

Vid mötet kom de också överens om en ersättning på 300 000 kronor för medverkan i mordet. Oscar Edman var den som ansåg ha förhandlat fram summan. Han deltog dock inte i själva mordet då han åkte direkt till Paris efter att graven på hans delägda mark. Syftet med resan till Paris var att studera ekonomi vid en US-amerikansk affärsskola. Han förnekade vid rättegången att han kände till att Lindén och Häggroth tänkte fullfölja mordet. Men efter mordet tycks ha ha mottagit 140 000 kronor som han dock vidarebefordrade till Häggroth och Lindén. Själv ska han bara ha behållit 5 000.

Ursprungligen hade kontakten mellan Johan Häggroth och Christer Petrén förmedlats av en vän till den senare när han arbetade tillsammans med Häggroth på restaurang Solkatten i Borgholm. Häggroth letade efter jobb i Stockholm och arbetskamraten tipsade om ett en möjlighet att få en stor summa pengar för ett mord.

Vid rättegången i tingsrätten våren 1992 dömdes Joakim Lindén och Johan Häggroth till åtta års fängelse för mord medan Christer Petrén fick 10 års fängelse för medhjälp till mord. Häggroth och Lindén fick förkortat straff då de bara var 19 år gamla när mordet begicks. Oskar Edman dömdes till fängelse i 6 år för medhjälp till mord. Edman överklagade domen och sannolikt gjorde också Petrén det. Även i hovrätten blev det dock fällande dom.

Anledningen till mordet anses vara den konflikt som uppstod mellan Dusanka och Christer Petrén vid skilsmässan 1984. De hade sen dess bråkat om allt. Om vårdnaden om parets tre barn, en tvist som Dusanka Petrén vann. De hade en konflikt om fastigheter som även den slutade med en seger för Dusanka Petrén. Det var endast tre dagar innan mordet begicks.

Oskar Edman som senare bytt namn till numera Oskar Ponthé,  Joakim Lindén och en person som Lindén träffade i fängelset vid namn Henric Carlsson (eller Henric Airén som han hette ett tag) var sedan de som startade Spärrservice Sverige AB.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!