Bolagen som är inblandade i det stora momsbedrägeriet

Två av de bolag som är inblandade i det stor momsbedrägeriet där det nyligen väcktes åtal vid Malmö tingsrätt är försäljningsbolaget Iskana Investments AB med huvudkontor i Västerås och det stora US-amerikanska bolaget Brightstar. Det sistnämnda bolaget krävs av Skatteverket på en kvarts miljon i uteblivna momsintäkter.

Ärendet rör ett av de största bedrägerier som någonsin skett i Sverige och omfattar totalt 2-3 miljarder kronor. Iskana krävs av Skatteverket på totalt 1,7 miljarder kronor i undanhållen moms. Bolaget växte genom de märkliga affärerna mycket snabbt och gick på ett år från en omsättning på drygt 2 miljoner 2018 till en omsättningen på 2 miljarder 2019. Med bara några stycken anställda.

Enligt Skatteverket är Iskana Investments en del av ett gigantiskt internationellt momsbedrägeri, där företagare som förekommer i den så kallade Panamaläckan är några av de centrala aktörerna. Iskana förklarades i konkurs under 2020.  Momsbedrägeriet handlar om handel med VOIP och mobiltelefoner där affärerna snurrat runt mellan företagen med resultatet att det blivit förlorade skatteintäkter.

Iskanas företrädare menar enligt SVT att de är utsatta för smutskastning:

I ett mejl till SVT tillbakavisar Iskanas ägare alla anklagelser. Han menar att myndigheterna felaktigt riktat misstankar mot Iskana eftersom ett av bolagets leverantörer misstänks för brott.

”Trots vår samarbetsvilja och vårt mål att göra allting korrekt har Skatteverket valt att förbise våra inkomna uppgifter det frågat efter. Vi har i vårt arbete på Iskana Investment gjort allt korrekt och enligt vår gällande lagstiftning. Det är beklagligt att vi smutskastas på detta viss.”

George Haddad är företagets ägare, VD och enda styrelseledamot saknade helt erfarenhet av att driva företag när bolaget registrerades 2016. Meron Dawod Hirmiz är suppleant i styrelsen. Haddad är också ägare av och ordinarie styrelseledamot i G91 Consulting AB där Milad Chamoun är styrelsesuppleant. Milad Chamoun är en av de som uppges ha varit anställd i Iskana. Två andra anställda är Nataly Arias Torres och Eddie Haddad (troligen bror till George Haddad). George Haddad och Milad Chamoun har också bolaget G91 Holding AB. De både G91-bolagen startades 2019.

Enligt Skatteverket styrs bolaget i verkligheten av andra personer med Haddad och Dawod Hirmiz som bulvaner. Bland annat menar myndigheten att en maltesisk företagare som förekommer i den så kallade Panamaläckan haft ”kontroll på hela kedjan av transaktioner”.

Haddad hävdar dock att maltesaren bara varit inhyrd som konsult på grund av att denne hade ett stort internationellt nätverk.

Andra företag som också är inblandade i härvan är Novacode AB (f.d. Kod 2 AB), Voxera AB (f.d. Kruczfy AB) och JoLuMar Chamon AB.

Verklig huvudman och formell ägare för Novacode AB uppges vara en man vid namn Johan Rossi vara. Han är också VD och ordinarie styrelseledamot medan Narin Phuangthonglang är suppleant. Samma personer återfinns i styrelsen för Voxera AB som är ett annat bolag som Rossi äger och uppges vara huvudman för. Novacode AB hade en liknande ekonomisk utveckling som Iskana med ingen omsättning 2017 och över 3 miljarder 2019. Såväl Novacode AB som Voxera AB har förklarats i konkurs. Novacode förnekar enligt uppgifter i media all koppling till oegentligheter. Rossi och Phuangthonglang är båda straffade för brott vid tidigare tillfällen.

JoLuMar Chamon AB ökade sin omsättning från noll kr år 2018 till cirka 1,4 miljarder 2019. Ägare och verklig huvudman är Daoud Youssef Chamoun. Han är också VD och ordinarie styrelseledamot med Roy Marina som suppleant i styrelsen. Han är också ende styrelseledamot i Globatronix AB som uppges ha Filip Stamenkovic som verklig huvudman och ägare. Han är också ägare av ett flertal andra bolag som alla verkar vara seriösa och legitima. Han själv är dock tidigare straffad för brott. Daoud Youssef Chamoun är väl sannolikt en släkting till Milad Chamoun. En rättegång mot JoLuMar pågår för närvarande i Växjö tingsrätt. I detta mål har framkommit att JoLuMar haft omfattande affärer med Brightstar.

De olika misstänkta företagen har hemsidor som ser proffessionella ut men som samtidigt saknar all form av egentlig information. Det är standardprodukter som bara hämtats ur en byrålåda och försett med nya företagsnamn och loggor.

Brighstar förnekar att de har någon som helst koppling till momsbedrägerierna. De är dock de misstänkta företagens viktigaste leverantör och Skatteverket anser att de har haft kännedom om de olagliga affärerna:

Enligt Skatteverket har Brightstar känt till, eller borde ha känt till, att man deltagit i ett avancerat momsbedrägeri. ”Skatteverkets utredning visar att ni tagit en aktiv, eller åtminstone medveten passiv, del i bedrägeriet/upplägget” heter det. Brightstar krävs nu på drygt en kvarts miljard i utebliven moms och dessutom ett skattetillägg på drygt 38 miljoner.

På grund av misstankarna mot Brightstar har flera av deras kunder reagerat med att tillsvidare inställa köp från dem.

I Brightstars svenska dotterbolag, Brightstar 20:20 (SWE) AB utgörs styrelsen av Torben Pedersen (VD), Gerard Patrick O’Keefe, Stephen David Russell och Jack Alois Negro. Delgivningsbar person är Rickard Ahlén.

Brottsupplägget är fortfarande aktivt enligt vad Peter Forsman på Internetstiftelsen uppger till SVT:

Peter Forsman jobbar på Internetstiftelsen och håller bland annat i utbildningar för polisen. Han har tagit del av dokumentationen kring härvan och säger att det är första gången som svenska skattebetalare påverkas direkt av en momshärva av den här magnituden.

– Tidigare har inte Sverige varit det drabbade landet utan bara en länk i kedjan. Nu blir det svenska Skatteverket brottsoffret.

[…]

– Den undandragna momsen blir en ren vinst som man kan använda till att dumpa priserna på marknaden och sätta konkurrensen ur spel, säger Liz Kelenius på Skatteverket.

Både hon och Peter Forsman beskriver härvan som en brottslighet som pågår i detta nu.

– Det här är ett fullt pågående bedrägeri. Bara under sommaren 2020 har åtminstone 20 nya bolag startats, säger Peter Forsman.

Johan Rossi såväl som George Haddad är enligt SVT försvunna och häktade i sin frånvaro. Båda är misstänkta för allvarliga ekobrott i samband med respektive bolags affärer. Vilka de övriga misstänkta och åtalade är är i nuläget okänt för mig och alla i inlägget nämnda personer är att betrakta som oskyldiga.

Eventuellt är också bolaget Active business group Sthlm AB som ökade omsättningen från 12 miljoner år 2018 till 3,5 miljarder år 2020 också inblandat i liknande affärer. I likhet med de andra företagen uppger bolagsordningen att de sysslar med försäljning av mobiltelefoner med mera. Moderbolag är Active business group Sthlm Holding AB.

Huvudmän, dvs ägare, för det sistnämnda företaget uppges vara Nils Joakim Bergman i Tyresö, Kristoffer Loo och Joakim Anders Bergman i Billdal. De tre äger också Flow Transport & Logistic Sthlm AB, Ecoglider AB, Intelligent Business Group Stockholm AB, Telco Solutions in Scandinavia AB, och Telco Nordic AB. Styrelsen i moderbolaget såväl som Active business group Sthlm AB utgörs av Bergman, Loo och Bergman med Loo som VD. Samma personer utgör styrelsen i Ecoglider AB, Intelligent Business Group Stockholm AB och Telco Nordic AB.

I styrelsen för Flow Transport & Logistic Sthlm AB är Kristoffer Loo och Niklas Jonevret ordinarie ledamöter med Pia Selin som suppleant. Jonevret är VD i detta bolag. Nils Joakim Bergman är ensam ägare av Intelligent Sales STHLM AB var styrelse består av honom och Kristoffer Loo. Kristoffer Loo och Joakim Anders Bergman utgör styrelsen i Gotsales AB som har Joakim Anders Bergman som ägare och verklige huvudman. Loo Smart Invest Sthlm AB är ett annat bolag som troligen ägs av Kristoffer Loo. Han är i alla fall enda ordinarie styrelseledamot med frun Emma Loo Sagle som suppleant. Joakim Anders Bergman är också styrelseledamot i Privex IMP AB som ägs av Anders Gabrielsson som också är den enda ordinarie styrelseledamoten. De två Bergmans är rimligen släkt med varandra på något sätt.

Läs också: Långa fängelsestraff i mål om omfattande momsbedrägerier

Gilla Anders_S på Patreon!