Mordpatrullerna i Malmö

En grupp unga män i Malmö anses enligt uppgifter i både Kvällsposten och Aftonbladet ta emot beställningar på mord. En brödratrio utpekas som centrala i det som karaktäriseras som mordpatruller av kvällstidningarna:

En källa menar att bröderna och deras kontakter organiserar och deltar i ”mordpatruller” i Malmö och att de mot betalning åtagit sig olika morduppdrag.

Mordpatrullerna består, enligt uppgift, ofta av en handfull – ibland ett tiotal – personer. Någon fixar vapen, bilar och mopeder. Andra förvarar och transporterar vapnen. Några spanar på måltavlan för att kartlägga dennes rutiner. Och till slut är det någon eller några som skjuter.

Aftonbladets granskning visar att bröderna förekommer i utredningar om flera mord eller mordförsök som tycks vara beställningsjobb. I utredningarna återfinns även olika tyngre kriminella namn – ett tecken på att de samarbetat med andra.

– Det har inte förekommit något som tyder på att de har en legal inkomst att tala om. De är vad polisen brukar benämna som livsstilskriminella, säger kammaråklagare Lisa Åberg.

Ett av de mord som bröderna tros vara inblandade i är mordet på Ahmed Abdulaziz på Ramels väg den 30 mars 2017. Mordet utfördes av två skyttar. En av dem, Ahmad Jawad, dömdes för mord till 18 års fängelse. Två andra dömdes för medhjälp, Muhammed Hassan Abdelrada till 4 års fängelse och Karrar Haidar Jabbar till 7 års fängelse. Men det har hela tiden stått klart att fler personer var inblandade i mordet.

Nu också har de två äldsta av de utpekade bröderna, Sayed El-Moghrabi och Ahmad El-Moghrabi åtalats för medhjälp till mordet. Det ska ha haft omfattande kontakter med de övriga gärningsmännen rörande planering och utförande av mordet. Kontakterna har bl.a. rört var och hur mordet skulle genomföras, kartläggning av offret, såsom var han befann sig och skulle befinna sig vid vissa tidpunkter, samt införskaffande och hantering av hjälpmedel. Åtal har också väckts mot mannen som enligt uppgifter i media ska ha beställt mordet. Det är en Malmöbo som tidigare varit internationellt efterlyst för anstiftan till mord. Mannen greps i Barcelona och utlämnades till Sverige.

Ahmad El-Moghrabi figurerar också i utredningen av mordet på den 16-årige Ahmed Obeid i januari 2017. Han och Ahmed Abdulaziz befann sig närheten av mordet och förmodligen hade den förste tagit med sig den sistnämnde till platsen för att den sistnämnde skulle mördas. Mördarna tog uppenbarligen fel på måltavla och sköt en helt oskyldig tonåring.

Beställaren av mordet på Ahmed Abdulaziz var troligen en idag 29-årig man som ibland kallar sig och kallas Patron men heter Salam Shebani. Han har länge levt i Spanien och haft fina förbindelser med Dubai där han bland annat har bankkonton. Han kan kopplas bakåt till Nermin Karamehmedovic. Mannen sitter idag häktad i Sverige för flera misstänkta beställningar av mord efter att han gripits i Spanien och utlämnats.

Förutom mordet på Abdulaziz är Shebani även misstänkt för att ha beställt ett mord på på en  företagare vid namn Per Stanley Virapen som idag är 52 år gammal. Företagaren var ett av de viktiga vittnena i bedrägerimålet. Mordet skulle ha ägt rum på Docentgatan den 2 februari 2018 men istället för att mörda Virapen så sköts den person, Ahmed Jacob Atta (Gibra), som anlitats för att lura den idag 52-årige mannen till Docentgatan. Skytten misstänks ha varit Anis Fouad Hemissi som sitter häktad i Storbritannien för mordet på Flamur Beqiri under julen 2019. Inget åtal har dock väckt för mordet på Docentgatan. Misstänkt för mordet på Docentgatan har också Omar Fawzy Khodier Yomok varit. Initialt greps dock företagaren som en av de misstänkta för mordet liksom Khalil Hemissi, en bror till Anis Hemissi.

Hela affären med det planerade mordet på den idag 52-årige företagaren, Stanley Virapen, började när polisen i januari 2018 slog till mot en grupp bedragare i Malmö. Utredningen handlade om hur ett kinesiskt företag i oktober 2017 lurats att betala ut 6,5 miljoner kronor till ett företag i Malmö vid namn Farzad Taghinejad AB. Banken stoppade 4 MSEK men 2,5 MSEK går in på ett konto tillhörigt Frazad Taghinejad AB. Därfrån flyttades pengar vidare till ett antal personer, bland annat till Ali Chaer, som i sin tur skickade 500 000 kronor vidare till Salam Shebani. Pengarna gick till hans bankkonto i Dubai. Den mördade 30-årige mannen hade även han Han tog emot 330 000 kronor av de 2 miljoner som slussades vidare från Malmöföretagets konto tagit emot en större summa pengar, men dock från ett annat bedrägeri. Andra misstänkta i bedrägeri och penningtvättsärendet var Ali Chaer.

Dessutom ingår Ahmad El-Moghrabi i en annan utredning om planerade mord tillsammans med Naief Adawi, Rami Adawi, Chaher Amin Khallouf, Darko Abdulkhaliq Anwar Anwar, Alexander Ghara Mohammadi, Daniél Nikolai Andre Johansson Petrovski (Dani J), Danijel Jovcevski, Tabarak, Hassan Alwan Jasem, Hassan Nouhad Kansouh och Ahmad Kalle Abed. Tidigare var även Nour Hassan Al Nouri misstänkt. Med tanke på att Ahmad El-Moghrabi i detta fall förekommer som misstänkt i ett fall som tillsammans med en man (Naief Adawi) hans bror försökt mörda tyder mycket på att bröderna arbetar åt vem som helst utan lojaliteter. De har uppenbart arbetat åt båda sidorna i Malmös värsta gängkonflikt.

I början av 2020 åtalades den yngste av de tre bröderna, Isak El-Moghrabi (tidigare Bilal El-Moghrabi) för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Han ansågs ha tagit ett uppdrag att mörda en person i Limhamn. Han hade skaffat framvapen och vill att två andra personer skulle hjälpa till. En av de två vill inte hjälpa till och ringde till polisen. Det blev frikännande dom för förberedelse till mord med fällande dom för grovt vapenbrott.

Nu är Isak El-Moghrabi misstänkt för mordet på Karolin Hakim i augusti 2018. Karolin Hakim mördades trots att hennes man var troligen det tilltänkta offret. Såvida inte det var han som anstiftade mordet.

Den äldste brodern, Sayed El-Moghrabi, är för sin del dömd för inblandning i mordförberedelser på en kriminell man från Göteborg som flyttat till Lund. Den som skulle mördas var Yaser Dawod som enligt polisen kan kopplas ett par sprängdåd i Göteborgsområdet. Tre personer dömdes för förberedelse för mord och grovt vapenbrott, Firas Ismail Jihad och Sayed El-Moghrabi dömdes till fängelse i 7 år för medan Youssef Barham fick fem år för samma brott. Det är alltså inte korrekt när Aftonbladet uppger att ingen av bröderna någonsin dömts för inblandning i ett mord.

Sayed El-Moghrabi var också misstänkt för inblandning i mordet på Zakaria ”Zaki” El Khayyati på Magistratsvägen i Lund den 20 november 2019. Han kunde dock inte knytas till mordet. Två andra personer dömdes dock, Samir Berglind dömdes till 12 år och sex månader i fängelse för mord och Bashkim Sylejmani dömdes för medhjälp till mordet till fängelse i fyra år.

Redan 2010 omnämndes de två äldre bröderna i samband med allvarliga brott:

Sayed El-Moghrabi, född 1993, var tidigt på morgonen den 7 oktober på väg till skolan, det nybyggda Norra Sorgenfri gymnasium i Malmö, när han upptäckte två killar som gick bakom honom på närliggande Båstadsgatan. Den ene tog fram ett vapen och sköt honom först i benet och liggande på marken sköts han ytterligare två gånger i benet. Han blev allvarligt skadad och tillbringade tre veckor på sjukhus och i efterhand har beskjutningen gett honom långvariga fysiska och psykiska besvär.

Sayed har sedan en lillebror, Ahmad Moghrabi, 16 år och lika känd av polisen. Den 15 juli 2010 sköts han i benet på en innergård på Bennets väg. Men Ahmad vägrade att prata med polisen om några detaljer om hur händelsen gick till och någon person misstänkt för de skotten greps aldrig. Polisens teori var dock ett självförvållat vådaskott.

Det är ingen mindre än Sayed El-Moghrabi själv som råkade vådaskjuta sin lillebror Ahmad när Sayed satt och lekte med en pistol som han hade med sig ut på gården. Vapnet gömde man sedan undan snabbt.

Den som sköt ner Sayed El-Moghrabi var man vid namn Nawras Hadi.

Ahmad El-Moghrabi är genom åren dömd för ett mycket stort antal brott, bland annat flera fall av olovlig körning samt rattfylleri. Bland de övriga brottsrubriceringarna märks rån, vapenbrott, narkotikabrott, hemfridsbrott, våldsamt motstånd samt hot mot tjänsteman.

Det finns dessutom fler personer med samma efternamn som också är dömda för grova brott. Om det handlar om ytterligare bröder eller om kusiner eller släktingar på annat sätt är oklart. En av dem är Mikael El-Moghrabi (tidigare Mohmad El Moghrabi). En annan är Salah El-Moghrabi. som är äldre, sannolikt far.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!