104 fängelseår utdömda efter dödligt våld i Västsverige

Hittills har 104 fängelseår utdömts efter polisens utredningar av dödligt våld under 2020 i Västsverige. I de flesta fall av dödligt våld har misstänkta frihetsberövats. Under våren väntas åtal i ytterligare omfattande mordutredningar.

I tre fall har gärningspersonerna dömts till rättspsykiatrisk vård. I tre fall har de misstänkta friats från brottsmisstankar, varav en inte var straffmyndig. I ytterligare ett fall har brott inte kunnat styrkas. I ett fall häktades två misstänkta men släpptes. I sju av sammanlagt 23 utredningar av dödligt våld har hittills 104 fängelseår utdömts:

  • En kvinna i Göteborg misshandlades i maj 2020 till döds av sin make. Mannen dömdes till 16 års fängelse
  • I maj dödades en man i Göteborg i ett slagsmål. En bekant till offret dömdes för mord till 14 års fängelse.
  • En man knivhöggs i en lägenhet i Ulricehamn i maj. En person dömdes för mord till 16 års fängelse, en för skyddande av brottsling till fängelse i 1 år och 3 månader.
  • En månad senare knivhöggs en man i Borås till döds i en lägenhet. Gärningspersonen dömdes till 16 års fängelse.
  • I juni huggs en man med yxa i huvudet under en midsommarfest i Varberg. Han avled senare. En man dömdes till 8 års fängelse.
  • I augusti dödades en man vid ett bråk på Heden i Göteborg. En man dömdes för dråp till 9 års fängelse.
  • I september dödade en kvinna en arbetskamrat i Trollhättan. Kvinnan dömdes för mord till 18 års fängelse.

I övriga 8 fall är brottsutredningarna pågående, alternativt väntas rättegång eller dom inom kort. Minst en av dessa oavslutade utredningar handlar om ett gängrelaterat mord.

– Dödligt våld är alltid högt prioriterat för polisen. Engagemanget hos våra medarbetare och ständig metodutveckling har lett till genombrott med frihetsberövade i flertalet fall från 2020, säger Mats Bergström, tf. biträdande regionpolischef, i ett pressmeddelande.

Efter att krypteringsverktyget Encrochat knäcktes i början av 2020 har polisen tagit del av viktig bevisning, främst i de fall som har kopplingar till kriminella nätverksmiljöer. En av de mest omfattande mordutredningarna har pågått sedan en man sköts till döds i maj 2020 i Gamlestaden i Göteborg. I det fallet är 16 misstänkta häktade.

– Men de fall vi utrett av dödligt våld har skett i olika miljöer. Det handlar både om våld i nära relationer och om fall där de inblandade är obekanta med varandra sedan tidigare. Men också konfliktmiljöer i kriminella nätverk. Det visar vikten av att polisen arbetar brett mot såväl grov organiserad brottslighet som mot brott som riktar sig mot särskilt utsatta brottsoffer, säger Mats Bergström.

Polisen i Väst utreder även fyra fall av dödligt våld som inträffat i Västsverige under 2021 och i samtliga av dessa ärenden är misstänkta frihetsberövade.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!