Hur många som smittas av covid-19 spelar egentligen ingen roll

Så länge ingen dör och sjukvården inte överbelastas är det egentligen inget problem om smittspridningen av covid-19 är stor. Ju fler som varit sjuka ju större chans för snabbt minskad smittspridning i slutändan.

När våren kommer om en månad försvinner dessutom smittspridningen automatiskt av naturliga skäl. Precis som förra våren. De flesta virus sprids mer på vintern och det gäller också SARS-Cov-2 som orsakar covid-19. När alla äldre och alla riskgrupper är vaccinerade så finns därmed inget problem alls utan samhället kan då egentligen öppnas och alla restriktioner tas bort vilket rimligen borde kunna ske i april-maj. Alla skolor inklusive gymnasier och universitet borde i princip kunna öppnas redan nu.

På grund av våren och att äldre är vaccinerade spelar det heller ingen roll om det finns brist på vaccin för de i yngre åldrar än 60.

Därför förstår jag inte alls de debattörer som i nuläget kräver hårda restriktioner. Det är ju en helt orimlig inställning när antalet sjukhusvårdade och antalet dödsfall minskar. Så borde inte alla hysteriska journalister, hyperhysteriska debattörer och insändarskribenter samt obalanserade regeringsföreträdare spänna av lite. Det är ju uppenbart att pandemin är på tillbaka gång i Sverige.

En annan anledning till att folk borde lugna ner sig är att Sverige har en låg överdödlighet jämfört med andra länder och bland de lägsta rapporterade dödstalen i Europa för närvarande.

På sikt kommer ju sannolikt covid-19 också att förvandlas till en av många förkylningar som går runt utan att orsaka några dödsfall förutom bland mycket sköra äldre. Vilket även det som vi kallar vanliga förkylningar gör liksom influensa. Det är samma utveckling som de allra flesta virussjukdomar tycks genomgå. Dödligheten minskar över tid. Det är inte troligt att covid-19 utgör nåt undantag på denna punkt.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!