Sajten Skiftets dumheter om trålning fortsätter

Stora pelagiska trålare bedriver det mesta miljö och klimatvänliga fisket som finns i Sverige. Fisket sker hållbart och i enlighet med de vetenskapliga råden. Det finns enligt vetenskapen inga problem med sillfisket (strömmingsfisket) i Östersjön oavsett om det bedrivs med stora trålare, små trålare eller små garnbåtar.

Att sillen från Östersjön går till fiskmjöl och fiskolja beror i först hand på att det inte finns någon konsumentmarknad då Livsmedelsverket avråder från konsumtion av sill/strömming från Östersjön. Det handlar alltså inte alls om vem som fiskar sillen. I fiskmjölsfabrikerna tas gifterna bort och sedan produceras fiskmjöl och fiskolja för tillverkningen av bland annat laxfoder. En del fiskolja används även för att producera omega-3-produkter för humankonsumtion. Genom den odlade laxen kommer sedan sillen tillbaks till Sverige och konsumeras här som nyttig och giftfri lax. Alla vinner alltså på denna hantering. Vi använder helt enkelt sillresursen på bästa möjliga sätt i nuläget.

Dessutom kan inte yrkesfiskarna på de pelagiska trålarna fiska mer än alla yrkesfiskare tillsammans. De är ju faktiskt själva yrkesfiskare. De fiskar mer än alla småskaliga yrkesfiskare tillsammans är en korrekta skrivningen. Initiativtagarna till Skiftets felaktiga och okunniga kampanj mot pelagiskt fiske tycks sakna de mest grundläggande kunskaper om fiske.

De stora pelagiska yrkesfiskarna har själva uttryckt att de gärna har övervakningskameror ombord så någon kampanj för det ändamålet behövs inte. Problemet i sammanhanget är myndigheterna som inte får tummen ur och de småskaliga yrkesfiskarna som högljutt motsätter sig kameraövervakning.

Trålfiskegränsen är inget som är ett internationellt påfund och det finns alltså ingen internationell trålfiskegräns. Svenska, danska och finska trålare får fiska in till den svenska trålfiskegränsen (4 sjömil) i enlighet med bilaterala avtal men andra länders trålare får inte fiska på svenskt territorialvatten, dvs innanför en gräns på 12 sjömil får de inte bedriva fiske.

Pelagiskt fiske med flyttrål av det slag som bedrivs i Östersjön har mycket små eller inga bifångster alls. Det skadar inga bottnar och innebär ingen påverkan på bottenlevande djur och organismer. Påverkan på ekosystem är därför minimal.

Det som är problemet för det kustnära fisket är inte det storskaliga fisket utan säl, skarv och spigg. De som står bakom den okunniga namninsamlingen på Skiftet tycks inte känna till detta faktum och de riktar sig mot fel del av fisket, det mesta klimat- och miljövänliga fisket. Namninsamlingen är felriktad, okunnig och oseriös. De ägnade sig åt samma dumheter redan förra året.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!