Sverige har aldrig haft så mycket skog som idag

Tidningen ETC har en serie av artiklar om vad de kallar skogens försvinnande och dess effekt på människan. Själva förutsättningen för artiklarna är felaktig för skogen försvinner inte. Det finns mer skog i Sverige än det någonsin funnits. För 100 år sen var större delen av södra Sverige ett helt klart landskap av ljunghedar och mossar. Skogen lös med sin frånvaro. Men det faktum att det blivit mer skog betyder inte att skogsskövling inte förekommer.

En artikel handlar om björkdungar. Björkhagar. Men det var inte skog, det var betesmark. Den har försvunnit och förvandlats till skog för att boskapen som betade landskapet har försvunnit. Björkdungarnas försvinnande har lett till att skogen tagit över.

Överallt har betesmark försvunnit och att skog tagit över. Skogen har brett ut sig över tidigare odlad mark, över nedlagda gårdar, över vägar och stigar, över trädgårdar och odlingar, över torvmossar och kärr.

I södra Sverige har granskogarna brett ut sig de senaste åren. Det handlar om planterad skog. Att skogen blivit mer utbredd har dessutom skapat tydliga miljöproblem. Vattnet i södra Sveriges sjöar och åar har blivit brunare och mer humusrikt. Det har också fått konsekvenser för havet. Granskogen har gjort att Hanöbukten blivit brunare och mörkare. Vissa fiskarter har missgynnats av denna utveckling och andra har gynnats.

Bohuslän var bara kala klippor för 100 år sen. Sen dess har landskapet täckts av ekskogar, bokskogar och planterade granskogar. Enbuskarna, hagarna, lundarna och ängarna har däremot försvunnit. Kärren och mossarna har dikats ut och sjöar i jordbruksbygder har utsatta för vattennivåsänkning för skapa jordbruksmark och när jordbruket avvecklades blev denna mark istället skogsmark.

Skribenterna i ETC har helt fel. Det är det av människan skapade landskapet som försvunnit allt mer. Till förmån för mer och mer skog.

Den skog som finns i mellersta och norra Sverige är i huvudsak odlad. Det är en produkt av järnindustrin och skogsindustrin. Den skogen är alltså också en produkt av människans verksamhet.

Idag sköts skogen i Sverige i huvudsak genom kalavverkning av stora områden. Det är verkligen inte vackert och det orsakar problem för många arter och den biologiska mångfalden. Men det är inte den största orsaken till att den biologiska mångfalden minskar. Den biologiska mångfalden minskar framförallt för att betesmarken, hagarna, lundarna, ängarna, kärren och mossarna växer igen och för att den kvarvarande jordbruksmarken blir artfattigare på grund av gifter och gödning.

Så visst är människan delvis skyldig till att arter försvinner men samtidigt var det människan som skapade de miljöer som hade en rikaste biologiska mångfalden.

Förutsättningen för artikelserien i ETC är falsk. Det hela bygger på en tro på en verklighet som aldrig existerat. En föreställning om ett Sverige som aldrig funnits. Om naturliga skogar och urskogar som aldrig existerat. En romantisk villfarelse om ett land täckt av naturliga skogar som saknar täckning i verkligheten.

Det finns ingen natur i Sverige som kan ha några rättigheter. Naturen i Sverige är en av människan skapad natur och så har det varit i mer än tusen år i södra Sverige och i cirka 200 år i norra Sverige.

Vad hände med människan när betesmarkerna, hagarna, lundarna och ängarna försvann? Det borde vara den fråga som ETC skulle ställa sig.

Läs mer om skog och skogsbruk.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!