Existerar långtidscovid?

Läkarvetenskapen och forskningen tycks mena att det inte existerar något sådant som långtidscovid. Jag har redan tidigare funderat på detta för det som folk i allmänhet beskriver som långtidscovid påminner mycket starkt om hur jag mådde nåt år efter att ha haft svininfluensan. Jag var ofattbart trött under perioder, fick feber ibland liksom muskelvärk. Det blev så småningom bättre.  Det visar sig också att läkarvetenskapen sen länge har ett namn på detta tillstånd som ibland följer på en virusinfektion. Postviralt syndrom.

Hanne Kjöller tar upp saken i en artikel i DN där hon skriver:

Att virusinfektioner kan ge långvariga besvär (postviralt syndrom) är känt sedan decennier. I boken ”Varför det mesta du vet om covid-19 är fel. En evidensbaserad utvärdering” sågar läkaren Sebastian Rushworth idén om att just detta coronavirus, till skillnad från de fyra andra som cirkulerar kontinuerligt i befolkningen, skulle orsaka någon särskild sjukdom. En betydande andel av de som säger sig ha ”långtidscovid” har egentligen postviralt syndrom, menar Rushworth. Och en betydande del har ångestsjukdom som ”orsakats eller förvärrats av massmedia”.

Jag tvivlar inte på att det finns folk som har postviralt syndrom som en följd av covid-19. Det är många som berättar om det. De kallar det långtidscovid men det finns inget som skiljer tillståndet från det som kallas postviralt syndrom och som är känt sen länge.

Det fokus som finns på covid-19 i media gör dock att vi alla tror att det är vanligare än det är. Att använda den vedertagna diagnosen postviralt syndrom vore bättre för den visar att covid-19 är precis som alla andra förkylningar, influensor och andra virusinfektioner. De kan medföra långsiktiga sjukdomstillstånd som inte är allvarliga men fruktansvärt tröttsamma. Men. Överdrifterna i media och bland politiker när det gäller covid-19 är inte bra för någon.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!