Varmare klimat gör världens vanligaste humla ännu vanligare

Många arter av humlor hotas av klimatuppvärmningen, men inte alla. Vissa arter ökar istället sitt utbredningsområde. Mörk jordhumla (Bombus terrestris) som är världens vanligaste humla tycks ha blivit vanligare i Sverige. Forskare från Lunds universitet har i en undersökning kunnat se att den förmodligen gynnas av att klimatet blir allt varmare.

Mörk jordhumla. Bild: Ivar Leidus Licens: CC BY-SA 4.0

Genom att undersöka jordhumlor som har samlats in av amatörer och forskare under 150 år har biologer och klimatforskare på Lunds universitet kommit fram till att världens vanligaste humla, den mörka jordhumlan, blivit allt vanligare i Sverige. År 1871 utgjorde mörk jordhumla 21 procent av alla jordhumlor. 2015 hade andelen ökat till 79 procent.

– Mörk jordhumla är en sydlig art som trivs i ett varmt klimat. Sverige ligger i nordliga delen av artens utbredning, så det är egentligen inte så förvånande att den gynnas av att det blir varmare här, säger Lina Herbertsson, som lett studien, i ett pressmeddelande.

– Det är ju positivt för den mörka jordhumlan att den klarar sig så bra. Samtidigt vet vi inte om ökningen sker på bekostnad av andra humlor, fortsätter hon.

I Sverige finns cirka 40 humlearter och i världen omkring 250 stycken. Bara runt min sommarstuga finns det omkring 20 arter. Vanligast är ängshumla, mörk jordhumla, åkerhumla, ljusa jordhumlor (flera arter som inte går att skilja åt bara genom att titta på dem), hushumla och stenhumla.

Att få bukt med klimatförändringarna är antagligen nödvändigt för att bevara mångfalden av humlor på sikt. För att undvika att arter som klarar av uppvärmningen konkurrerar ut andra arter pekar forskarna på vikten av att det finns tillräckligt med blommor och boplatser.

Förutom att den mörka jordhumlan blivit allt vanligare visar resultaten i den nu publicerade studien att jordhumlorna idag är aktiva drygt en månad tidigare än vad som var fallet i början av 1900-talet. Detta beror sannolikt på stigande temperatur och vårens allt tidigare ankomst.

Humlorna som undersökts finns bevarade i Biologiska museets samlingar vid Lunds universitet. Detta betyder att det handlar om humlor som samlats in och alltså kan anses vara vanliga i människans närhet. Kanske kan det ge en något snedvriden bild av vilka humlor som är vanliga och vilka som är ovanliga.

Läs mer om humlor

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!