Förtroendet för rättsväsendet ökar

Rättsväsendet är i huvudsak polisen, säkerhetspolisen, tullen, åklagarna, domstolarna, advokaterna och vaktbolagen. För en del av dessa mäts förtroendet i den så kallade Förtroendebarometern.

Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i Sverige och presenteras årligen av Medieakademin. 2021 års undersökning omfattar 1 200 intervjuer med personer äldre än 16 år. Mätningen gjordes i månadsskiftet februari-mars 2021. Rent generellt tycks förtroendet för rättsväsendet öka i Sverige.

Förtroendet för polisen ligger på samma nivå som förra året. 73 procent av de tillfrågade har stort eller ganska stort förtroende för polisen. Polisen har haft en uppåtgående trend sedan 2017 då förtroendet för polisen var 54 procent.

Källa: Sifo KANTAR och Medieakademin Bild: Medieakademin

– Beskedet är glädjande. Trots att 2020 präglades av den grova våldsbrottsligheten och en pandemi som utsatt samhället för stora påfrestningar, så har vi svenska folkets förtroende. Polismyndigheten fortsätter växa för att stärka vår förmåga att hålla hela Sverige tryggt och säkert, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

Sjukvården har den största uppgången när det gäller förtroende Med en uppgång från 62% år 2020 till 81% år 2021 har Sjukvården gått om polisen som den samhällsinstitution allmänheten har störst förtroende för enligt Förtroendebarometern . Det är en trolig effekt av pandemin.

Källa: Sifo KANTAR och Medieakademin Bild: Medieakademin

På fjärde plats när det gäller förtroende hos allmänheten bland de undersökta institutionerna placerar sig domstolarna. Förtroendet för domstolarna började mätas 2018 och 60% hade då mycket eller ganska stort förtroende för domstolarna. Därefter har förtroendet ökat något varje år för att i år hamna på 65%.

Förtroendet för säkerhetspolisen (Säpo) är lägre än för polisen som helt. 65% uppgav i årets Förtroendebarometer att de har förtroende för Säpo. Nivån på förtroendet för Säpo har varit på samma nivå sen de började undersökas 2018

Förtroendet bland allmänheten är lägst för Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Försäkringskassan, de politiska partierna generellt (lägst för L, MP, C, SD och KD), dagspressen (allra lägst för kvällstidningarna), sociala medier, EU-kommissionen, och finansklanerna (bankerna och storföretagen).

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!