Exotiska fiskar och förändrat havsliv?

GP har skrivit en artikel om hur livet i havet, egentligen Skagerak och Kattegatt, kan tänkas förändras på grund av klimatförändringar. Klimatförändringarna innebär ett varmare hav vilket innebär att fiskarter vi är vana vid kan försvinna och ersättas med andra fiskarter. Men så exotiska är inte arter som kommer att bli vanligare.

De fiskarter som kommer att bli vanligare är framförallt ganska trista och vanliga fiskar som ansjovis, sardin, multefiskar, hästmakrill (taggmakrill), havsabborre och guldsparid. De är dock alla bra matfiskar så ur den synpunkten är det inget negativt. Inte så exotiskt kanske. Men även mer exotiska fiskar som ryggstrimmig pelamid kan bli vanligare liksom kanske en del hajarter. Dessutom kommer med stor sannolikhet olika sorters bläckfiskar att bli vanligare liksom en del fiskarter som brukar kallas invasiva såsom svartmunnad smörbult.

Mindre flygbläckfisk. Bild: Comingio Merculiano (1845–1915) – Jatta di Guiseppe (1896). Public domain

Blåfenad tonfisk som GP skriver om kommer inta att bli vanligare. Den lever av sill och makrill och har alltid funnits naturligt i Skagerak och Kattegatt förutom under den period den var överfiskad (1960-talet och framåt mot 2010-talet). Makrillen kan däremot eventuellt försvinna då den under senare år flytta sig norrut i Atlanten. Även sill och skarpsill kan delvis försvinna på grund av varmare hav. Vi kan helt enkelt få mindre bestånd. Kanske får vi andra hajar men om vi får fler beror det inte på varmare utan på att de återhämtats sig från överfiske. Den vanligaste hajen är, pigghaj, är också den vanligaste i Medelhavet.

Läs mer om fiske här och på min fiskeblogg:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!