Suezkanalen – Great Bitter Lake Association på nytt?

1967 bröt sexdagarskriget ut. Suezkanalen stängdes i bägge ändar och spärrades av sänkta fartyg och bråte. 14 fartyg blev instängda i Great Bitter Lake och ett fartyg i Lake Timsah. Först 1975 kom fartygen ut.

De 14 fartygen i Great Bitter Lake lade sig ihop och bildade snart en informell sammanslutning vid namn Great Bitter Lake Association. Den instängda fartygsflottan kallades vanligen Yellow Fleet då ökensand med tiden färgade båtarna gula.

Under tiden i kanalen upprättade fartygsbesättningarna ett eget postsystem, de hade gudstjänster ombord på tyska Nordwin, biograf på det bulgariska fartyget Vassil Levsky och badhus på Killara som hade en pool. Fotboll spelades på Port Invercargill som var det största fartyget.

Nu tycks historien upprepa sig men den gång inte på grund av krig utan på grund av en grundstötning. Det 400 meter långa och 200.000 ton tunga fartyget Ever Given har sen sin grundstötning genom att det ställt sig på tvären blockerat Suezkanalen vilket gjort att en mängd fartyg och segelbåtar blivit fast i kanalen, både på väg söderut och norrut. Fartyget gick på grund i en hård sandstorm som helt förstörde sikten.

Ever Given, fartyget som gick på grund och blockerade Suezkanalen. Rotterdam 2020. Bild: kees torn. Licens: CC BY-SA 2.0

Det har redan uppstått facebookgrupper, grupper på datingappar för singlar som sitter fast i kanalen och en del annat. Men genom att avstängningen inte kommer att bli lika lång som 1967 då den varade i 8 år så blir det knappast en egens tad på det sätt som skedde då. Fartyget Ever Given som gick på grund har ju redan kunnat tas loss.

Läs också: Märkliga städer – Great Bitter Lake Association

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!