Bristande undersökning av hederskultur och våld i Göteborg

Hederskultur, våldsbejakande islamistisk extremism och gängkriminalitet hete ren studie som gjort av Göteborgs stad. Den har två stora brister. Den första bristen är informationen om de kriminella nätverken är föråldrad och bristfällig. Dessa miljöer förändras mycket snabbt och på grund av avlyssningen av Encrochat har situationen förändrats mycket kraftigt under det gångna året. Därför är studien som gjorts av Jeanette Stål, planeringsledare vid stadsledningskontoret, inte längre irrelevant vad det gäller organiserad brottslighet.

Den andra stora bristen är att studien enbart har undersökt hederskultur bland personer med ursprung i andra länder. De har inte undersökt väletablerade sociala miljöer med i huvudsak svenskt ursprung där hederskultur är omfattande och vanlig. Det handlar om mormoner, Jehovas Vittnen, katolska miljöer, schartauanska miljöer och evangeliska frikyrkor såsom bland annat många pingstkyrkor. Även i dessa miljöer tillåts bara äktenskap inom gruppen och äktenskap som församling och föräldrar anser olämpliga motarbetas.

Genom att inte undersöka dess miljöer skapas en rasistisk och felaktig bild av förekomsten av hederskultur i Sverige. Studien utgår helt enkelt från en rasistisk föreställning om att hederskultur bara förekommer i vissa invandrargrupper. Jag är ganska säker på att tvångsäktenskap även förekommer i dessa grupper men tyvärr syns inte detta då myndigheter undviker att undersöka saken. Så också Göteborgs stad och den Jeanette Stål.

Vi hade om detta undersökts kunnat se om våld (fysiskt eller psykiskt) och hedersförtryck även förekommer i dessa miljöer och i vilken utsträckning. Psykisk förtryck och våld förekommer säkerligen i ganska stor omfattning i dessa miljöer men troligen sällan fysiskt våld.

Ett annat problem med studien är att de hävdar att det finns ett samband mellan släktbaserade kriminella nätverk och islamism. Något sådant samband har inte kunnat påvisas i polisens undersökning av dessa nätverk (den så kallade klanrapporten). Detta är också något som klanrapporten kommenterar i samband med att en familj i en släkt med kriminella kopplingar faktisk har en koppling till islamism. Rapporten kommenterar att sådan kopplingar är mycket ovanliga och den aktuella familjen ett undantagsfall.

Samtidigt går det att konstatera att det mest kända och största släktbaserade nätverket, Ali Khan-nätverket, är anhängare av en gren av islam som är motståndare till islamism och IS. Detta hindrar naturligtvis inte att det finns unga människor som rör sig i båda miljöerna, den islamistiska och i den organiserade brottsligheten.

De släktbaserade nätverken i Sverige tillhör i huvudsak en befolkningsgrupp, mhallami (mardelli), som varit förtryckt i århundraden i de länder de härstammar från, dvs Turkiet och Libanon. Detta har gjort att tryggheten finns i släkten.

De har på samma sätt som andra förtryckta folk, ex.vis judar och romer, utvecklat ett mönster där de gifter sig med familjer som tillhör folkgruppen och som de i många fall redan är släkt med. Kusingiften och sysslinggiften är vanliga. Detta är traditionellt och syfta till att stärka banden och sammanhållningen i gruppen. Det är inte primärt till för att släktens makt och inflytande i kriminella sammanhang men i det fall släkten är inblandad i kriminella saker blir det naturligtvis också effekten.

Samma typ av äktenskapsmönster finns också i den svenska överklassens familjeklaner. De ordnar bröllop och väljer lämpliga äktenskapspartners inom en snäv miljö och i samma släktkretsar. Det har de gjort i århundraden. Resultatet blir att deras inflytande och makt stärks genom lämpliga giftermål och allianser.

Jag skulle tro att samma äktenskapsmönster också går att hitta i samiska renägarfamiljer och bohuslänska fiskarfamiljer. Äktenskap inom gruppen är i de fallen ofta nödvändiga för att en partner ska kunna acceptera det speciella liv som fiske och liv vid kusten eller renskötsel innebär.

Studien är i sin helhet ganska irrelevant när det att se storleken på problemet med hederskultur i Sverige. Jeanette Stål har på ett rasistiskt sätt tittat enbart på hederskultur bland vissa invandrargrupper vilket ger en skev bild av fenomenet.

När det gäller kriminella gäng och nätverk har hon bara använt information som idag måste anses som delvis inkorrekt på grund av Encrochat.  Stål upprepar också polisens rasistiska och felaktiga uppfattningar och att det finn släkter som enbart kommit till Sverige för att begå brott. Det är felaktiga och rasistiska påståenden som saknar verklighetsförankring och belägg.

Även informationen om islamistiska miljöer i Sverige måste anses vara gammal och inte längre aktuell. Detta på grund av utvecklingen i Mellanöstern där islamisterna besegrats militärt och som en följd av det försvagats kraftigt.

Det är helt enkelt en dålig studie som Göteborgs stad tagit fram. Så blir det när personer utan ordentlig kunskap på området gör en studie och därmed lita obetingat på olika rapporter och uppgiftslämnare utan att kunna värdera deras information.

Studien påpekande om att det är problematiskt att anställa personer som uppges ha så kallad ”förortskompetens” då dessa person ofta tillhör de släkter som utgör delar av problemet med hederskultur i förorter är naturligtvis ett viktigt påpekande. För hederskultur är ett problem i många förorter.

Kort sagt är rapporten rasistisk, delvis inaktuell, delvis felaktig och dessutom i fler fall med grunda och ofullständiga resonemang om samband.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!