Sveriges blodigaste gängkonflikter

De tre gängkonflikter i Sverige som är eller har varit de blodigast, dvs orsakat flest dödsfall är en konflikt i Göteborg, en konflikt i Stockholm och en konflikt i Malmö. Göteborgskonflikten är den i särklass blodigaste och våldsammaste.

Göteborgskonflikten är konflikten i Biskopsgården som började med osämja mellan Friskvädersgänget och Vårvädersligan och som sen utvecklats till att beröra fler gäng och splittringar, dels internt i Vårvädersligan med en konflikt mellan Jobe-falangen (A-falangen) och Kastrati-falangen (B-falangen), dels en konflikt mellan Jobe-falangen och ett nätverk som burkar kallas nya Norra.

Konflikten eller kriget  i Rinkeby mellan Shottaz och Dödspatrullen (3MST) är den värsta i Stockholm. Den har dessutom utvecklats till en konflikt med fler kriminella nätverk inblandade, däribland Filterlösa grabbar (FLG) och Husby hyenor.

I Malmö handlar det om en konflikt mellan Mekky-falangen och ett annat kriminellt nätverk.

Konflikterna i Rinkeby har kostat minst 13 liv men gängkonflikterna i Biskopsgården har orsakat betydligt fler döda då minst 18 personer dödats, däribland minst 4 oskyldiga varav två små barn. Det värsta gängdådet i Sverige skedde som en del av denna konflikt, den så kallade Torslandabomben, när en bil exploderade i Torslanda. Dessa två konflikter sticker ut när det gäller antalet dödade. Det finns inga andra gängkonflikter som är eller har varit tillnärmelsevis lika blodiga och våldsamma.

Som en jämförelse kan det nämnas att det stora nordiska mc-kriget resulterade i 12 döda i Sverige, Danmark och Norge.

En annan konflikt i Göteborg har lett till sju dödsfall. Det är konflikten mellan Goulara-falangen (Briljant-falangen, G-falangen) och Vermahmood-falangen (M-falangen) i Tynnered.

I Stockholm har konflikten mellan Bredängsnätverket och Östberganätverket lett till minst 5 dödade. Konflikterna i Vårby gård mellan Vårbynätverket, Skärholmennätverket och Nätverket May med kopplingar till Västerås har medfört minst 7 döda

Den värsta gängkonflikten i Malmö, mellan Dani-falangen och Mekky-falangen har för sin del lett till i alla fall 8 mord.

Våldsamma gängkonflikter i Sverige, antal dödade (minst)

  1. Biskopsgården/Länsmansgården, 18
  2. Rinkeby/Tensta/Husby, 13
  3. Malmö – Mekky/Dani, 8
  4. Vårby gård, 7
  5. Tynnered, 7
  6. Bredäng/Östberga, 5

Andra våldsamma konflikter eller gängkrig är Märstanätverkets våldsamheter, konflikten mellan No Surrender MC och Bandidos MC i Norrköping, Linköping och Örebro som också involverar lokala gatugäng. En intern konflikt i Backagänget i Göteborg ledde till att minst 3 personer dödades (hela den tidigare gängledningen)

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!