Feministiskt Perspektiv och Grön Press startar ny tidning

På tisdag ger nyhetstidningen Fempers Nyheter ut sitt första nummer. Efter drygt 10 år med Feministiskt Perspektiv som feministisk nyhetstidning i Sverige tar Mediehuset Grön Press nu vid och startar en helt ny tidning. Det görs tillsammans med den tidigare redaktionen på Feministiskt Perspektiv. Mediehuset Grön Press AB ägs av Lennart Fernström.

– En kris som vänts till något både mer hållbart och kreativt! Det är med oerhörd glädje vi härmed kan säkra produktionen av feministiska nyheter, hålla våra duktiga medarbetare i farten och dessutom göra det tillsammans med en aktör med vilken vi delar många grundläggande värderingar, säger Anna-Klara Bratt, tillträdande chefredaktör och ansvarig utgivare på Fempers Nyheter, i ett pressmeddelande.

– Vi lever i en tid med auktoritära nationalistiska krafter på stark frammarsch och grundläggande fri- och rättigheter är satta under hård press. I denna tid blir tidningar som ger plats för feministiska röster, som står upp för mänskliga rättigheter, mot patriarkatet, rasism och alla former av förtryck viktigare än någonsin. Därför är jag otroligt stolt över att vi nu kan ge plats för den unika kompetens som Feministiskt Perspektivs redaktion har och bidra till att deras viktiga journalistik kan fortgå, säger Lennart Fernström, vd på Grön Press.

Den ideella Föreningen Feministiskt Perspektiv, som har givit ut tidningen med samma namn, kommer finnas kvar och koncentrera verksamheten till utbildnings- och informationsverksamhet, internationella samarbeten samt ansvara för arkivet.

Tidningen Feministiskt Perspektiv kommer att låsas upp i sin helhet och vid sidan av arkivet även fortsätta med live- och poddverksamhet.

– Att vi kan låsa upp arkivet känns som en fest, men också som en viktig motvikt till den allmänna samhällsbevakning som präglat de senaste tio åren, säger Bratt, som nu avgår som chefredaktör för Feministiskt Perspektiv för att koncentrera sig helt på Fempers nyheter.

– Det känns väldigt bra att vi säkrat fortsatt utgivning av en feministisk nyhetstidning. Inom mediehuset Grönt finns en administrativ och teknisk stabilitet som föreningen inte har, säger Annika Hjelm ordförande i den ideella föreningen Feministiskt Perspektiv. Det är också roligt att vi i föreningen kan tillgängliggöra vår gamla tidning Feministiskt Perspektiv som arkiv gratis för alla och dessutom fortsätta i annan form.

Fempers Nyheter kommer komma ut som en digital nyhetstidning tisdagar och fredagar. Alla prenumeranter på Feministiskt Perspektiv kommer erbjudas att flytta över sin prenumeration till Fempers Nyheter. Utgivare av den nya tidningen är Medieföretaget Fempers AB som är ett dotterbolag till Mediehuset Grön Press AB. Övriga dotterbolag är Medieföretaget LFT AB som ger ut Landets Fria Tidning, Medieföretaget Global AB (Tidningen Global) och Dagens O2 AB. Den viktigaste tidningen i koncernen är Tidningen Syre.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!