En skam att lägga Fotbolls-VM i Qatar

När Fotbolls-VM i Qatar nästa år äger rum mellan 21 november och 18 december är det turnering nummer 22 som går av stapeln sedan starten i Uruguay 1930. I sammanhanget är det tredje gången som det Internationella Fotbollsförbundet, FIFA, gett arrangörskapet till ett land utan tillstymmelse till demokrati där det hela sannolikt i viss mån kommer att bli ett propagandajippo för den härskande emiren med sina skyddslingar.

Första gången en fullblodsdiktatur tilldelades VM var 1934 och det fascistiska Italien under Benito Mussolinis ledning, en enpartistat utan några fria fackföreningar där all opposition tynade bort i fängelserna. Mussolini krävde italiensk seger och det blev det också efter finalvinst med 2-1 mot Tjeckoslovakien.

Andra gången FIFA utsåg en riktigt tvivelaktig arrangör var till VM 1978 i form av Argentina där en militärjunta två år tidigare tillskansat sig makten, en regim som kvävde allt motstånd och där människorättsgrupper beräknar att runt 30 000 människor bara försvann under juntans sjuåriga framfart. I Sverige fick terrorn ett ansikte i form av den unga flickan Dagmar Hagelin, troligen som så många andra utkastad från helikopter i Stilla havet.

Även denna gång avgick arrangörslandet med segern, efter 3-1 seger i en final där de holländska motståndarna inte gavs en ärlig chans på grund av en partisk domare. En förödmjukelse för juntans frontfigur, Jorge Videla, var dock att Argentinas förbundskapten efter matchen vägrade att skaka hand med honom – mitt framför näsan på hundratals miljoner tv-tittare världen över.

Varför var det då så fel att Qatar 2010 av FIFA tilldelades 2022 års Fotbolls-VM? Jo, landet är en absolut monarki där emiren Tamin bin Hamad Al Thani är i det närmaste allsmäktig. Det finns ett parlament men ledamöterna utses inte i några allmänna val utan det är emiren själv som väljer ut dem.

Helt i linje med en repressiv stats natur har man därtill såväl dödsstraff som spöstraff. Och även om man står för en mer liberal kvinnosyn än grannlandet Saudiarabien, exempelvis stipulerar inte lagstiftningen någon specifik klädkodex, är det rådande patriarkatet djupt rotat och att män ska inneha samhällets maktpositioner ses som en självklarhet.

Det allra mest skriande förtrycket utövas emellertid mot landets alla gästarbetare. Det är inte heller någon liten minoritet. Tvärtom är det den överväldigande delen av Qatars 2,3 miljoner invånare. Gästarbetarna kan inte erhålla något medborgarskap och exempelvis 2011 utgjorde de som uppbar denna förmån endast 15 procent av landets totala befolkning.

Dessa gästarbetare utgör i realiteten något av tredje klassens medborgare som lever under näst intill slavlika förhållanden. Vanligtvis fråntas de sina pass vid anställningens början och har därmed ingen möjlighet att fritt besöka sitt hemland. De har heller ingen möjlighet att på eget bevåg säga upp sig och söka något annat jobb, lönerna är usla, fackföreningar och strejkrätt existerar inte, arbetsmiljön är under all kritik och deras boende handlar ofta om barackliknande byggnader.

En granskning som den brittiska tidningen The Guardian publicerade i februari i år satte fingret på de fruktansvärda omständigheter som är Qatars många gästarbetares vardag. I artikeln uppskattades det att 6 500 av dessa förolyckats i tjänsten sedan landet 2010 tilldelades Fotbolls-VM, varav många tusen fått sätta livet till i samband med arbeten inför mästerskapet, som uppförandet av arenor och därtill byggande av vägar, tunnelbana och flygfält.

Guardians artikel väckte stor uppmärksamhet och i elfte timmen kom det igång en debatt om Qatars arrangörskap. Under de senaste månaderna har vi också sett spelarprotester mot VM i Qatar, som från de norska och tyska herrlandslagen. Och det är självklart positivt att gästarbetarnas utsatta situation hamnar under lupp. Det är dock allt för sent, och då inte minst för att FIFA är en så reaktionär och korrumperad organisation, att hoppas på att Qatar ska gå miste om sitt VM.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll:

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!