Det finns bara en våldsam extremistmiljö i Sverige

Enligt myndigheterna finns det fler våldsamma extremistmiljöer i Sverige. I verkligheten finns det bara en våldsam extremistmiljö i landet. Sannolikt finns det hel del islamister och sympatisörer med islamistiska organisationer i Sverige. Men de är inte våldsamma i så måtto att de inte utför några våldsdåd i Sverige. De är däremot egentligen inget annat än högerextremister i annan dräkt.

De påstått vänsterextrema våldsbejakande miljöerna i Sverige är överhuvudtaget inte våldsamma. De dödar inte människor, de ger sig inte på oskyldiga. Det enda våld de ägnar sig åt är egentligen självförsvar mot högerextremister och poliser. Men även det är sällsynt då högerextremister numera sällan överfaller vänsterfolk och polisen blivit bättre jämfört med för 20 år sen. Skadegörelse är det överlägset vanligaste brottet som förekommer bland vänsteraktivister. Vänstern utgör heller inget hot mot demokratin då de kämpar för utökad demokrati. Vänstern kämpar för att även företag ska styras demokratiskt och alla ekonomiska beslut ska omfattas av demokratin.

Bland veganska extremister och djurrättsextremister finns också en del våld mot jordbrukare genom bland annat mordbränder. Men miljön är förhållandevis liten. Skadegörelse är dock det vanligaste brottet i denna miljö som blivit allt mer högerextremt influerad under senare år.

Den enda kvarståenden extremistmiljön är också den största. Den högerextrema, fascistiska och nazistiska miljön som har ett stödparti riksdagen. Ett parti med stöd av 20% av det svenska folket. Denna extremistmiljö mördar i snitt en person om året av politiska skäl (rasism, antifeminism, antikommunism) och är även inblandad i många andra våldsdåd som bombdåd, skjutningar och annat då det finns många högerextremister som också är medlemmar i kriminella nätverk och gäng. Vanligast är medlemsskap i Bandidos MC, Hells Angels MC, Satudarah MC, No Surrender MC och liknande sammanslutningar. Men högerextremister utför också regelbundet bombdåd och mordbränder mot vänstermänniskor, vänsterlokaler, invandrare, flyktingförläggningar.

Det finns alltså egentligen  bara en större extremistmiljö i Sverige som är aktiv i Sverige och som är våldsam. Den högerextrema miljön. Deras våld och brott kan beivras med dagens lagstiftning och jag anser att en lagstiftning som syftar till att förbjuda organisationer som är rasistiska är farlig och odemokratisk då den kan användas godtyckligt.

När det gäller beskrivningen av de extremistiska miljöerna är utredningen från Kommittén om förbud mot rasistiska organisationer totalt orimlig och i många hänseenden helt felaktig och tokig. Speciellt när det gäller de så kallade vänsterextremistiska miljöerna.

Detta då sådan lagstiftning blir godtycklig och dessutom är helt verkningslös mot de högerextrema rasistiska miljöerna. Förslaget på lagstiftning som ska införas i Brottsbalken uttrycks så här i utredningen:

I 16 kap. brottsbalken införs två nya brott, som ges beteckningarna organiserad rasism och stöd åt organiserad rasism. Vidare införs en särskild straffskala för grova fall av organiserad rasism.

Straffbestämmelsen om organiserad rasism ska omfatta den som deltar i en rasistisk organisations verksamhet på ett sätt som är ägnat att främja, stärka eller understödja organisationen och den som bildar vad som ska vara en sådan organisation.

Straffbestämmelsen om stöd åt organiserad rasism ska omfatta den som, i annat fall, för organisationen tar befattning med vapen eller ammunition eller till organisationen lämnar ekonomiskt bidrag, upplåter lokal eller mark eller lämnar annat liknande stöd, om gärningen är ägnad att främja, stärka eller understödja organisationen.

Med en rasistisk organisation ska avses en sammanslutning av personer som genom brottslighet förföljer en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller ras.

Försök till organiserad rasism, stöd åt organiserad rasism och grov organiserad rasism ska straffbeläggas.

I ringa fall ska det inte dömas till ansvar.

Straffet för organiserad rasism och stöd åt organiserad rasism ska vara fängelse i högst två år.

Om ett deltagande- eller bildandebrott är grovt, ska straffet vara fängelse lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningsmannen har haft ett bestämmande inflytande i den rasistiska organisationen eller om det annars har varit av särskilt farlig art.

Brottsbeteckningen grov organiserad rasism införs för sådana grova fall.

Problemet är hur en rasistisk organisation ska definieras. Den som föreslås är problematisk för att den ger klartecken för rasism så länge inte rekvisiten (det som krävs för att rasismen ska bli ett brott) i lagtexten inte uppfylls. Jag kan egentligen inte heller se att förslaget tillför något. Det är inte fler handlingar som blir kriminella. Alla de brott somm kan tänkas utföras inom ramen för en rasistisk organisation är redan idag straffbara.

Sverigedemokraterna (SD) är en rasistisk organisation men enligt Kommittén om förbud mot rasistiska organisationer så ska de enligt lagstiftningen inte utgöra en rasistisk organisation. Såvida det inte blir så att så fort en ledamot fälls för hets mot folkgrupp så blir SD en rasistiska organisation och måste därför omedelbart förbjudas. Bägge synsätten är lika orimliga. Det är orimligt att betrakta SD som en icke-rasistisk organisation och det är också orimligt att förbjuda dem.

Den föreslagna lagstiftningen är därför som jag ser det oanvändbar och odemokratisk. Dessvärre gynnar den också rasism och rasistiska organisationer genom att rasistiska organisationer kan inte hävda att de enligt lagen inte alls är någon rasistisk organisation.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!