Dom för mord på Ramels väg och Docentgatan i Malmö

Efter en omfattande huvudförhandling har Malmö tingsrätt dömt en 29-årig man för anstiftan av mord och anstiftan av försök till mord till fängelse på livstid. Mannen har även dömts för grovt penningtvättsbrott. Samtidigt har en 28-årig man dömts för medhjälp till mordet på Ramels väg till fängelse i åtta år och sex månader. En 27-årig man som var åtalad för medhjälp till mordet på Ramels väg har frikänts.

På kvällen den 30 mars 2017 mördades en ung man vid återvinningsstationen på Ramels väg i Malmö. Mannen sköts på nära håll av två okända män som körde från platsen med en moped. Sedan tidigare är tre personer dömda för inblandning i det mordet. En 28-årig man, Ahmad Jawad, dömdes till 18 års fängelse.

Tingsrätten har nu prövat ett åtal mot ytterligare tre personer gällande anstiftan av mord respektive medhjälp till mord rörande samma händelse. Den huvudsakliga bevisningen i målet har bestått av dekrypterade mejl från en telefon av märket Blackberry.

För den 29-årige mannen som heter Salam Shebani, ibland kallad El Patron, har det varit av avgörande betydelse för utgången att han har kunnat knytas till ett alias som har skickat och mottagit ett flertal meddelanden rörande mordet. Av meddelandena framgår att Shebani mot en betalning om 50 000 euro har beställt mordet. Han har därför dömts för anstiftan av mord.

Två bröder åtalades för medhjälp till mordet på Ramels väg. Tingsrätten har funnit att en av dessa personer, den äldre brodern Sayed El-Moghrabi, har främjat mordet, bland annat genom att leta efter målsäganden och informera övriga gärningsmän om var han befann sig. Mannen har därför dömts för medhjälp till mord till fängelse i 8 år och 6 månader. Vad gäller den yngre brodern har tingsrätten vid sin prövning funnit att utredningen inte räckt för att mannen ska kunna dömas. Han frikändes därför.

Tingsrätten har genom samma dom även dömt den 29-årige mannen för grovt penningtvättsbrott och för anstiftan av försök till mord gällande en händelse den 2 februari 2018 då en 30-årig man sköts till döds på Docentgatan i Malmö av en eller två okända gärningsmän. Av utredningen har det framkommit att det var en annan man på platsen, en 52-årig man kallad svensken, som var den tilltänkta måltavlan. Den avgörande bevisningen har bestått av en wickr-konversation som påträffades i den avlidnes telefon.

Även i denna del har det varit avgörande för utgången att 29-åringen har kunnat knytas till det alias som skrev i wickr-konversationen. Han har därför dömts för anstiftan av försök till mord gällande den person som var den tilltänkta måltavlan. Shebani var också åtalad för anstiftan av mord gällande den person som avled. I denna del har tingsrätten kommit fram till att han saknade uppsåt att döda den personen och att han därför ska frikännas från denna del av åtalet.

Det har varit fråga om två väldigt allvarliga gärningar som båda innefattat flera försvårande moment. Salam Shebani dömdes till fängelse på livstid för att ha beställt de två morden.

– Mordet på Ramels väg har skett på öppen gata under avrättningslika former. Det var dessutom planerat under en lång tid och skedde på ett sätt som måste ha medfört svår dödsångest för den skjutne mannen. Även gärningen på Docentgatan vittnar om stor hänsynslöshet och har ett mycket högt straffvärde. Tingsrätten har därför bestämt påföljden till fängelse på livstid, säger rådmannen Emma Regnér, i ett pressmeddelande.

29-åringen ska också betala skadestånd till den person som var den tilltänkta måltavlan för mordet på Docentgatan. Vad gäller händelsen på Ramels väg ska de båda dömda betala skadestånd till den dödes far.

– Att genomföra en så här omfattande förhandling är alltid en utmaning för tingsrätten och nu tillkommer den pågående pandemin. Det är därför positivt att vi genom mycket bra samarbete mellan alla personalkategorier på domstolen lyckats genomföra förhandlingen på ett tryggt och säkert sätt, säger rådmannen och rättens ordförande Jacob Heister.

Läs mer: Mordpatrullerna i Malmö

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!