Jorden formar oss

Boknytt
Ursprung
Lewis Dartnell
Volante

Jorden formar oss

I grunden är vi alla kosmiskt stjärnstoft. Våra kroppar har formats av allsköns universella och jordiska ämnen, som efter vår död fortlever i jord, växter och djur på planeten.

Ett jordklot där omkringflytande tektoniska kontinentalplattor, istider, väder, strömmar, nederbörd, jordmån, livsformer, berg, öknar, vatten, vulkaner, jordbävningar och slätter samverkar till ett ständigt föränderligt geologiskt och geografiskt landskap, som människan och hennes förfäder har tvingats att anpassa sig till.

Vänstern talar om människosamhällets materiella bas, som de ekonomiska grundförutsättningarna, produktionsförhållandena, näringslivet, fabrikerna, arbetet mm. Men den allra yttersta och äldsta materialistiska historieskrivningen handlar om den jord vi ärvde som vår världs ledande djurart.

Vi har anpassat oss till och omformat världen, och därmed har varje generation lämnat efter sig en såväl naturligt som kulturellt skapad ny materiell bas. Vi har format naturen, djuren och växterna i eget intresse. Och därmed kan även den klimat-miljö-kris vi skapat sägas utgöra en del av den materiella bas vi har att räkna med i bygget av framtidens samhälle. Vi har formats av naturen, och själva omformat naturen – på gott och ont

Så resulterade tektoniska processer som Tibets och Himalayas uppkomst, stängningen av den indonesiska havspassagen och framförallt bildandet av den afrikanska sänkans höga bergskammar i att Östafrika torkade ut”. Gick från platt djungel som i schimpansernas Kongo (West side story”) till en region som blandade berg, platåer, dalar, savann, stäpp (East side story).

Detta var den föränderliga planetära materiella bas som gynnade uppkomsten av hominiderna och vår egen människoart. Regionen gav skydd mot rovdjur, och erbjöd jakt på nya stora växtätande däggdjur. Allt detta gynnade uppkomsten av mänsklig intelligens, anpassningsförmåga, samarbete och socialt beteende.

I sin tur ledde detta till att den nyfikna flexibla människan kunde spridas jorden runt. Där utgjorde de olika världsdelarna (eller planetära regionerna) i sin tur olika slag av materiella grundförutsättningar som formade människosamhällen och kulturer olika.

Dubbelkontinenten Eurasien (egentligen Eurmedasien eftersom Egypten och Nordafrikas Medelhavskust ingår) bildade den största sammanhängande landytan, som gick från väst till öst. Slätter och klimatzoner följde samma riktning så nya grödor, nya tankar och tekniker kunde sprida sig och gynna utvecklingen i hela området. Där kom därför de fyra mest avancerade mänskliga civilisationerna enligt boken att uppstå i Europa, Mellanöstern och den muslimska världen, Indien och Kina.

Afrika gick i norr-syd-riktning och isolerades delvis av Sahara och tropiska sjukdomar. Dubbelkontinenten Amerika gick också norr till söder och var isolerad från gamla världen. Mer isolerat var Australien där stenåldern levde kvar tills européerna kom. Mest isolerat och därmed mest outvecklat var ön Tasmanien.

Detta var några få exempel på hur de djupmaterialistiska, geografiska och geologiska förhållandena på olika platser på planeten format människans sociala beteende, samhälle, ekonomi, (geo)politik, krig och kultur på olika sätt.

Ända fram tills idag där materiella tillgångar i jordens inre, hav, sjöar, floder, kol-olje-reserver, kanaler, strategiska sund, handelsvägar, vattentillgångar, bördig jord med mera bildat grund för något annorlunda åtskilda människosamhällen – och till såväl samarbete som konflikter.

”Ursprung – Hur jorden formade oss” av professor Lewis Dartnell är sprängfylld med andra exempel, några man känner till, andra man borde ha känt till intuitivt, en tredje form spännande nytänkande. Man får ständiga aha-upplevelser när kända fenomen och förhållanden kopplas till varandra, och analyseras djupt ner i människans och planetens historia.

Detta är ögonöppnande, geologisk populärvetenskap av första klass. Lättläst, trivsamt, underhållande, lärande, holistiskt sammanbindande jordens och människosläktets djupa historia.

Jag brukar klaga på samhälls- och ekonomivetenskapernas brist på naturvetenskaplig evolutionär forskning om människan och hennes samhälle. Denna bok ger ytterligare en välbehövligt djupgående kompletterande dimension för att förstå oss själva. Och därmed kunna förbättra oss själva och vårt nationella och globala samhälle.

Inte minst ger den en bakgrund till klimat-miljö-krisen. Det var uppfriskande att läsa en bok med ett övergripande och nytänkande perspektiv. Det var dessutom pedagogisk och rolig läsning. Big history!

En pärla är att Greklands klippiga berg krävde fotsoldater, som därigenom fick potentiell makt, och som därför kom att gynna antikens uppkomst av protodemokrati.

Hans Norebrink

# Även under 1900-talet gynnade massmobilisering av vanligt folk (modern) demokrati – se min recension av ”The Great Leveler”.

# Färska rön tyder på att Mayariket i mångt och mycket kan ha varit lika avancerat som Egypten och Kina – fast mer sentida

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!