Kaoskvällen i Eskilstuna – hämnd för gripandet av känd kriminell?

Några minuter innan klockan 10 på söndagskvällen kom ett larm till polisen om brand i en bil på parkering på Skogsängsgatan i Eskilstuna. En bil var helt övertänd.  Därefter följde brandlarmen tätt. Mellan strax innan klockan 22:00 och 13:30 inkom totalt 15 larm om bilbränder i Eskilstuna. Det exakta antalet bilbränder tycks dock ha varit ännu högre.

Cirka tio över 11 på kvällen angreps dessutom polisstationen på Nygatan i Eskilstuna med bensinbomber (molotovcocktails) men ingen egentlig brand uppstod.

Dessutom förgick alla bilbränderna av ett larm om att en person med skjutvapen setts i Torshälla. Polisen tror att det var ett falskt larm för avleda polisen från bilbränderna.

Tre unga män greps under som misstänkta för att ha anlagt flera av bränderna. De anhölls under natten. Samtliga är kända av polisen sen tidigare. Brottet rubriceras som försök till grov skadegörelse och grov skadegörelse. Polisen utesluter inte att det finns fler gärningspersoner.

En teori polisen arbetar med är att det handlar om hämnd eller protester på grund av att en känd 34-årig kriminell med en ledande position i ett kriminellt nätverk i Eskilstuna gripits och  häktats. Enligt uppgifter i Expressen finns det kopplingar mellan den 34-årige mannen och de tre personer som gripits som misstänkta för bränderna.

34-åringen som enligt uppgift heter Omar El-Zaqsouq är i huvudsak dömd för narkotikabrott men också våldsbrott och stöld. Han har åtalats för mord men friats. Då gällde det ett mord i Årby på en Jonas Axelsson den 24 augusti 2018 där han var misstänkt tillsammans med en annan man. Han sitter för närvarande häktad som misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott efter ett mordförsök i Råbergstorp, Eskilstuna, för exakt en vecka sen.