Fängelsedom för mutbrott i Region Skåne

Malmö tingsrätt har dömt två tidigare anställda vid Region Skåne och en privatläkare till fängelse för mutbrott och trolöshet mot huvudman i samband med en it-upphandling i Region Skåne.

I början av 2018 inledde Region Skåne en upphandling av ett digitalt verktyg som skulle användas inom primärvården både i Skåne och i Västra Götalandsregionen. Efter upphandlingen tecknades avtal med det bolag som den nu dömde läkaren drev. Under 2019 prövades sedan vårdverktyget på ett antal vårdcentraler i Skåne. Efter att misstankar väckts om att upphandlingen inte hade gått rätt till bröts avtalet med läkarens bolag och en polisutredning inleddes

Polisutredningen har varit omfattande och den har hanterats av Polisens Nationella antikorruptionsgrupp på NOA, Nationella operativa avdelningen. Fem misstänkta personer greps i slutet på 2020 och husrannsakningar genomfördes på flera orter i Sverige.

De misstänktas mobiltelefoner och datorer beslagtogs. Då framkom det att läkaren, tillika vd:n för vårdbolaget som senare vann upphandlingen, haft omfattande kommunikation med tjänstemännen vid Region Skåne kring upphandlingen.

– Att dessa personer haft kontakt innan, under och efter upphandlingen och utbytt information kring upphandlingen gav fördelar för det aktuella vårdbolaget, gentemot övriga aktörer i upphandlingen, säger Camilla Wester, Noas antikorruptionsgrupp, i ett presssmeddelande.

Under utredningsarbetet framkom även uppgifter som pekade mot att de två tjänstemännen blivit utlovade tjänster inom bolaget.

– Det rör sig bland annat om upprättade avtal och presentationer gällande löneupplägg och tjänstebil samt sms om titlar, löner och semester, säger Camilla Wester.

Tingsrätten har prövat åtalet mot läkaren och bl.a. två tidigare anställda vid Region Skåne för mutbrott och trolöshet mot huvudman i samband med upphandlingen. Det avgörande för utgången i målet har varit en mycket stor mängd meddelanden som läkaren och de två regionanställda har skickat till varandra. Det var en tät kommunikation som pågick under lång tid. Den innebar att hemlig information lämnades till läkaren fortlöpande i syfte att läkarens bolag skulle vinna upphandlingen. Det har framkommit bevis för att en av de regionanställda begärde och erbjöds förmåner av läkaren.

Läkaren och de två tjänstemännen dömdes till kännbara fängelsestraff för brotten. Läkaren dömdes till fängelse i tre år. Den ena tjänstemannen dömdes för både mutbrott och trolöshet mot huvudman till fängelse i två år och tre månader, medan den andra tjänstemannen enbart dömdes för trolöshet mot huvudman till fängelse i två år då mutbrott enligt tingsrätten inte kunde bevisas i hans fall. Samtliga brott bedömdes vara grova. En hustru till den tjänsteman som dömdes för mutbrott friades för handel med inflytande. Det var första gången som någon åtalades för det aktuella brottet.

– Det är tillfredsställande att domstolen i huvudsak har gått på min linje och beslutat att gärningspersonerna är skyldiga till framförallt den grova trolösheten mot Region Skåne och Västra Götaland. Här kan jag konstatera hur verkningsfullt det kan vara att erbjuda mutor till offentliga tjänstemän och vilka effekter det får, säger kammaråklagare Thomas Forsberg, vid Riksenheten mot korruption, i ett pressmeddelande.

– Jag hoppas domen får en avskräckande effekt för att motverka oegentligheter vid offentlig upphandling. Nu ska jag fortsätta att analysera domen innan vidare uttalanden kan ske, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

De dömda ska tillsammans betala skadestånd till Region Skåne med 20 miljoner kronor och till Västra Götalandsregionen med nästan 8 miljoner kronor.

Läs mer: