Händelserna i Hjällbo är ett resultat av decenniers besparingar, privatiseringar och nedskärningar

Händelserna i Hjällbo med våld mellan några individer ur en släkt med starka kriminella kopplingar och några individer ur en annan släkt utan några kriminella kopplingar har fått flera politiker, journalister och ledarskribenter att helt spåra ur. Släkten med starka kriminella kopplingar är Ali Khan. Individer från denna släkt har i uppemot 15 år terroriserat, hotat, misshandlat och utpressat människor i framförallt Hammarkullen och Hjällbo men även i andra delar av Angered i nordöstra Göteborg.

De personer som denna gång drabbats av våldet från Ali Khan och deras allierade tillhör en annan stor släkt med samma ursprung som Ali Khan, en släkt som heter Simmo (kan också stavas Semmo/Semmou, Semmu) och när släktingar till dem med efternamnet Abdulfattah, däribland en farbror till skribenten och debattören Nabila Abdul Fattah. De kom som flyktingar från Libanon på 1980-talet men tillhör ett minoritetsfolk som kallas mhallami eller mardelli. De individer ur dessa släkter som ägnar sig åt brottslighet är dock födda i Sverige och uppvuxna i Sverige:

Leila Ali-Elmi (MP) är riksdagsledamot från Göteborg, uppvuxen i Hjällbo och känner starkt med invånarna här, efter helgens oroligheter. Hon vill vidga perspektivet, så att vanliga människor i förorten, som inte har någon koppling till de kriminella gängen, lyfts.

[…]

Leila Ali-Elmi tycker att debatten om gängkriminalitet ofta landar fel, att den kommit att handla om kultur, etnicitet och nyanlända och blir rasistisk, medan grunden till problemen är att barn som vuxit upp i förorterna inte fått en ärlig chans att bli en del av samhället.

– Det Ebba Grön sjöng om på 70-talet och det unga rappar om idag är ungefär samma sak. Enda skillnaden idag är att barn använder vapen, istället för att slåss med knytnävarna. Det är fattigdom, det är misär, det är skolan som inte fungerar. Det är utanförskap och arbetslöshet som är problemen här.

Vad Leila Ali-Elmi inte säger är att hennes parti är skyldiga till nedskärningarna, avregleringarna och privatiseringarna. De har varit drivande i skolprivatiseringarna som lett till ökad segregation och sämre utbildning för fattiga. Genom att vara aktiv i Miljöpartiet är hon i själva verket en del av problemet och inte en del av lösningen. Hennes prat framstår därför som oärligt även om hon själv är ärlig kring vad hon tycker.

Ali-Elmi har dock inte överreagerat på det sätt som GP:s ledarskribent Adam Cwejman och moderaten Hampus Magnusson gjort när de skrivit och uttalat sig. De sistnämnde delar faktiskt efternamn med 1970-talets plågoris i Hammarkullen och Hjällbo. Den tidens motsvarighet till Ali Khan. Kanske tillhör han samma klan eller släkt och om alla med namnet Simmo eller namnet Ali Khan ska dras över en kam kanske vi borde dra alla med namnet Magnusson över en kam och betrakta Hampus Magnusson som kriminell.

Men det är naturligtvis så att alla med namnet Magnusson inte är släkt och även om de vore det så skulle det inte innebär att de är kriminella. Inte ens de alla flesta med efternamnet Ali Khan är kriminella och bland de med efternamnet Simmo är de ändå färre. Även om de flesta med namnet Simmo/Semmo/Semmou tillhör samma stora mhallamisläkt så innebär inte det att de är nära släkt eller en känner varandra. Samma gäller Abdulfattah/Abdul Fattah/Fattah. Det finns därför ingen anledning att hysteriskt ropa på militär som Magnusson gör eller alarmistiskt hävda att ”klanerna” tagit Göteborg som gisslan som Cwejman gör. Det senare är inte sant på nåt sätt och Magnussons reaktion är en fascistisk reaktionär överdrift. Han kräver övergrepp mot folk vilket inte är nåt annat är ett led i en utveckling som liknar Polens och Ungerns.

Det som skett i Hjällbo är varken kriminella gäng som slagits mot varandra eller klankrig. Det handlar om att kriminella ur ett kriminellt nätverk med koppling till en stor släkt, Ali Khan, mördat och använt våld mot flera personer ur en annan släkt som alla saknar kriminella kopplingar.

Det som hänt är ett resultat av flera decenniers nedskärningar av den allmänna välfärden, polisen och andra myndigheters nonchalans när varningar från andra invånare i Hjällbo och Hammarkullen kom redan för 15 år sen om problemen i delar av släkten Ali Khan. Istället att agera då så gjordes ingenting. Sannolikt delvis som en direkt konsekvens av alla privatiseringar och nedskärningar som skett men också på grund av ren okunnighet och slapphet från ansvariga personer.

Resultatet är att kriminella individer ur släkten Ali Khan länge kunnat trakassera och hota människor i Hammarkullen och Hjällbo. Detta trots att myndigheterna tidigt hade en möjlighet att agera. Nu har hoten drabbat några oskyldiga människor i Hjällbo. Om myndigheter och polis för 15 år sen hade tagit varningarna på allvar hade det kanske inte hänt.

Klart är att flera politiker och ledarskribenter totalt spårat ur när det gäller deras kommentarer om händelserna i Hjällbo.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!