Tidigare moderat riksdagsledamot misstänkt för bedrägeri

Den tidigare moderate riksdagsmannen Abdirizak Waberi har anmälts av styrelsen på det skolföretag, Föreningen Framstegsskolan, där han under lång tid varit anställd som rektor på Römosseskolan. Han har också blivit avskedad. Polisen har inlett en förundersökning om grov förskingring och grovt bedrägeri med anledning av anmälan. Rektorn själv menar att det hela är en omfattande smutskastningskampanj.

Abdirizak Waberi var riksdagsledamot för Moderaterna under perioden 2010-14 och både innan dess och fetråt var han rektor för Römosseskolan. Polisanmälningen gjordes enligt GP efter att Framstegsskolans revisorer upptäckt några underliga fakturor. Han ska dessutom ha godkänt flera ovanligt stora fakturor och anlitat företag med nära kopplingar till släktingar och vänner (vilket dock inte är olagligt i sig).

Enligt GP ska Waberi ha vägra lämna tillbaks nycklar och bankkort knutna till företaget. Dessutom ska han ägna sig åt sabotage av styrelsens verksamhet och fortsatta komma till skolan varje dag för att leda verksamheten och arbeta.

Den avskedade rektorn på Rörmossekolan är eller har varit ledare för ett politiskt parti i Somalia, National Unity Party (NUP), som enligt GT har kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Något som dock inte betyder så mycket då Muslimska Brödraskapet kan se ut lite hur som helst, på vissa håll är organisationen en liberal muslimsk organisation, på andra håll en stenhårt fundamentalistisk och islamistisk organisation. Hur det är i Somalia vet jag inte. NUP ska också samarbeta med det turkiska islamistiska extremhögerpartiet Saadet,

Römosseskolan har under Waberis ledning kritiserat av Skolinspektionen vid åtskilliga tillfällen men har trots det kunna expandera under senare år med myndigheternas stöd. Det hela illustrerar problemen med privatiseringen av skolan.

Läs mer om Römossekolan

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!