Mutåtal mot tidigare anställd på Bombardier

Kammaråklagare Staffan Edlund vid Riksenheten mot korruption har väckt åtal mot en tidigare anställd vid bolaget Bombardier för grovt givande av muta.

Det misstänkta brottet begicks i samband med en offentlig upphandling från 2013 som var avsedd att modernisera järnvägsnätet i Azerbajdzjan. Åtalet avser samma upphandling där det under 2017 väcktes åtal mot en person för grovt givande av muta.

Den före detta chefen förnekar brott enligt hans advokat Tomas Nilsson. Nilsson menar att det saknas tillräcklig bevisning från åklagarsidan.

Den då åtalade misstänktes för att tillsammans med andra kollegor inom Bombardier-koncernen mutat en offentligt anställd tjänsteman. Detta för att i gengäld vinna en upphandling om ett nytt signalsystem med ett kontraktsvärde om ca 340 miljoner USA-dollar. Mannen i det åtalet begärdes också utvisad från Sverige. Den då åtalade personen, en rysk säljchef, friades i tingsrätten men domen har överklagats till högre instans.

Bombardier ingick ett avtal med ett bolag i Azerbajdzjan som visade sig vara kopplat till den azeriska järnvägsmyndigheten som utlyst upphandlingen. Denna koppling var enligt åklagaren känd inom Bombardier.

Bombardier använde ett brevlådeföretag i London som mellanhand i affären med signalsystem till Azerbajdzjan. Företaget som heter Multiserv köpte utrustning av Bombardier Sverige. Därefter såldes den vidare utrustningen till Bombardier i Azerbajdzjan med ett rejält påslag på över en halv miljard svenska kronor.

– Utredningen visar att det azeriska bolaget skulle få cirka 100 miljoner US dollar för sin del av projektet och att Bombardier på så vis fått hjälp av den azeriska järnvägsmyndigheten att vinna upphandlingen, säger Staffan Edlund, i ett pressmeddelande.

Den misstänkte är en man i 60-årsåldern som arbetade på Bombardier i Stockholm.

– Han har varit informerad om vad som pågick med upphandlingen och trots det gjort så att kontraktet med det azeriska bolaget kunnat fullbordas, säger Staffan Edlund.

Läs mer om Bombardier

Fakta: Bombardier Transportation ägs sen 2020 av det franska företaget Alstom. Från början var det en del ASEA:s järnvägsmaterial- och spårvagnsstillverkning.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!