Två i ledningen för Balder åtalas för grova insiderbrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare har väckt åtal mot totalt 11 personer varav två personer från ledningen i fastighetsbolaget Balder. Det handlar om sittande fiinanschef Marcus Hansson och den tidigare ekonomidirektören Magnus Björndahl. Totalt arbetade fem av de 11 åtalade på Balder.

Åtalet berör bland annat grova insiderbrott. Den misstänkta brottsligheten har skett inför Collector AB:s vinstvarning den 21 januari 2020. De två ledningspersonerna åtalas dessutom för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation vid andra tillfällen.

Enligt åtalet har ett par personer i fastighetsbolaget Balders ledning fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, ett bolag som Balder är delägare i, den 10 januari 2020. I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till familj och vänner:

Enligt åklagare Pontus Hamilton går startskottet vid lunchtid den 10 januari 2020. Då träffas Collectors vd Martin Nossman och Balders vd Erik Selin för ett lunchmöte på tionde våningen på Balders kontor. På samma våningsplan befinner sig Magnus Björndahl, dåvarande ekonomidirektören, och sittande finanschefen Marcus Hansson.

Mötet pågår till strax efter 12. Redan vid 13-tiden börjar Magnus Björndahl sälja väldigt mycket Collector-aktier.

– Det rör sig om någon knapp timme efter mötet. Han är på arbetet en fredagseftermiddag och han säljer för flera miljoner kronor för egen del. Han har ägt aktier i många år och har dessutom köpt aktier så sent som strax före jul. Det är inte så många handelsdagar emellan, säger Pontus Hamilton.

– Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

– Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!