Kriminella förvärrade kravallerna i Göteborg 2001

Det är ett återkommande fenomen. Kriminella personer och grupperingar infiltrerar vänsterdemonstrationer i syfte att kunna komma åt polisen och plundra. Vi såg det senast i samband med Black Lives Matter (BLM) i Göteborg där kriminella utan att delta i demonstrationen utnyttjade den för att slå sönder och plundra.

Det skedde också när nazister genomförde sitt fiasko med en demonstration från ICA till ICA på diverse bakgator samt en avslutande konfrontation med polisen. Då angrep en del högerextremister ihop med kriminella polisen från den sida där vänsterns motdemonstration samlats.

Men det skedde även i Göteborg år 2001. Vi vet att polisens radiosamband stördes ut under polisövergreppet mot en fest på Vasaplatsen på fredagen den 15 juni. Den som gjorde det var Joakim Berg. Då var en organiserad nazist och dessutom kriminell med medlemsskap i Bandidos MC. Han dömdes för störningen av polisradion. Samtidigt som han gjorde det angreps festen av nazistiska fotbollshuliganer från Wisemen, en huligangrupp bestående av supportrar för IFK Göteborg.

Joakim Berg deltog fem år senare i Landvetterrånet tillsammans med bland annat Mohammed Selman. Mohammed Selman deltog i kravaller under dagarna i Göteborg 2001 och dömdes för detta tillsammans med tre andra personer ur den ungdomsgruppering som kom att utvecklas till Backagänget.

Både Berg och Selman hade redan innan Göteborgshändelserna 2001 dömts för flera olika brott.

Men Berg och Selman var inte de enda blivande kriminella som deltog i kravaller under Göteborgshändelserna 2001. Där fanns och blivande gängmedlemmar i Biskopsgården, Tynnered, Frölunda, Hammarkullen och Hällbo. Många av dem är i likhet med Mohammed Selman döda idag.

De blivande kriminella gängmedlemmarna drog en slutsats av kravallerna i Göteborg 2001. Polisen kan fysiskt besegras på gatorna. Det går att göra våldsamt motstånd mot polisen och klara sig. Idag är det ytterst tveksamt då polisen utrustning kraftigt moderniserats. Kameror är mycket vanligare och mycket bättre. Samtidigt använder polisen också drönare. Det finns idag små möjligheter att klara sig utan straff.

Vänstern drog en helt annan slutsats av händelserna i Göteborg. Det fanns delar vänstern som redan innan hade ett mycket litet förtroende för polisen. Deras uppfattning bekräftades och fler vänstermänniskor och vänsterorganisationer kom efter Göteborg 2001 att inte lita på polisen.

Dessutom insåg även de mest vänsterextrema organisationerna att våld i dagens Sverige är kontraproduktivt. Det är bland annat därför som Extinction Rebellion är starkt uttalat pacifistiskt, anhängare av civli olydnad med enbart fredliga medel. Men det är en annan artikel.

Kravallerna i Göteborg 2001 förvärrades mycket allvarligt av att kriminella från olika förorter deltog i dem. Det fanns kriminella närvarande vid förstörelsen på Avenyn vilket hade stora konsekvenser för skadegörelsen och plundringens omfattning. Dessutom i och kring Reclaimfesten i Vasaparken, på Vasaplatsen och Vasagatan på fredagskvällen.

De var troligen ansvariga för att slå ut enskilda poliser med gatsten vilket direkt föranledde skotten som träffade en fotograf och två unga festdeltagare. En av dem blev livshotande skadad. Det var första gången sen 1932 (i Sandarne och Klemensnäs) den svenska polisen sköt mot demonstranter eller strejkande arbetare.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!