Skärpta straff för flera av de åtalade i Black Axe-målet

Hovrätten för Västra Sverige har meddelat dom i ett omfattande narkotikamål, det s.k. Sigma-målet. Målet handlar om narkotikasmuggling där kapslar med heroin och kokain har smugglats från Nederländerna till Sverige och distribuerats till mottagare i Stockholm och Göteborg. Den tidigare tingsrättsdomen överklagades beträffande tretton personer och hovrätten skärpte straffen för sex av dem.

Black Axe

Flera av de åtalade och dömda har troligen en koppling till det kriminella nigerianska nätverket Black Axe. Hovrätten såväl som tingsrätten menade dock att en sådan koppling inte kunde beläggas. Ursprungligen avslöjades smugglingen av polisen i Österrike genom hemlig avlyssning. Flertalet av de åtalade är dock från Nigeria eller andra västafrikanska länder.

I likhet med tingsrätten anser hovrätten att det har varit fråga om en organiserad storskalig verksamhet med ett konstant flöde av narkotika. Verksamheten har styrts från bland annat Nederländerna. Både smugglingen av narkotika och den efterföljande distributionen i Sverige har varit mycket väl organiserad.

Smuggling från Nederländerna

Av chattar och avlyssnade samtal framgår att det har funnits personer i verksamheten som har haft kontroll över narkotikan, från det att den lämnade Nederländerna till dess att den fördelades till mottagare i Sverige. Brottsvinster har på olika sätt förts från Sverige till Nederländerna och Nigeria.

En man var åtalad för att vid flera tillfällen ha smugglat narkotika via Öresundsbron till Sverige och dessutom för att ha tagit emot ett stort narkotikaparti i Sverige. Tingsrätten frikände mannen när det gällde smugglingen, men dömde honom för synnerligen grovt narkotikabrott avseende hanteringen av narkotikapartiet i Sverige. Även hovrätten dömde mannen för synnerligen grovt narkotikabrott.

Dessutom hovrätten fram till att resorna över Öresundsbron hade följt ett tydligt mönster och ingått i ett brottsupplägg med syfte att smuggla narkotika till Sverige. Hovrätten dömde därför också mannen för tre fall av synnerligen grov narkotikasmuggling och två fall av grov narkotikasmuggling. Hovrätten skärpte straffet från fängelse i sex år och fyra månader till fängelse i tio år och sex månader.

Två män dömdes för att de vid flera tillfällen har smugglat narkotika till Sverige och sett till att den distribuerats i Göteborgsområdet. Männen samarbetade och den ena mannen fanns i Nederländerna där han bland annat tillverkade narkotikakapslar. Den andre mannen befann sig huvudsakligen i Göteborg och såg till att narkotikan fördelades där.

Mannen i Nederländerna hade en överordnad roll i förhållande till mannen i Göteborg. Tingsrätten dömde mannen med en överordnad roll för synnerligen grov narkotikasmuggling till åtta års fängelse. Den andre mannen dömdes i tingsrätten för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott till sju års fängelse. Hovrätten dömde dem för samma brott som tingsrätten, men skärpte straffen till fängelse i nio år och sex månader respektive åtta år och sex månader.

Distributionen i Sverige

Två personer, en kvinna och en man, dömdes av tingsrätten för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i sju år och tre månader respektive åtta år. De dömdes bland annat för att de vid ett antal tillfällen tog emot narkotika, transporterade den inom Sverige och distribuerade den i Göteborg och Stockholm. Tingsrätten frikände dem dock på flera punkter.

Männen dömdes i hovrätten för all den brottslighet som åklagarna åtalade dem för. Hovrätten dömde kvinnan för synnerligen grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Hon har endast agerat som kurir och hade en underordnad roll. Hovrätten bestämde därför hennes straff till åtta års fängelse.

Mannen dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott. Han har haft flera olika positioner i verksamheten och har bland annat instruerat kvinnan. Hovrätten dömde honom till tio års fängelse, vilket är maxstraffet för hans brottslighet.

En nederländsk lastbilschaufför dömdes av tingsrätten för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling till fängelse i nio år och sex månader. Hovrätten dömde honom för samma brott. Men eftersom han endast agerade som kurir sänkte hovrätten straffet till fängelse i åtta år och nio månader.

Tingsrätten dömde en litauisk man för synnerligen grovt narkotikabrott till sex års fängelse för att han transporterade narkotika från Uppsala till Göteborg. Hovrätten kom fram till att det också är bevisat att mannen smugglade narkotikan från Nederländerna via Litauen och Lettland till Sverige och dömd honom därför för synnerligen grov narkotikasmuggling. Hovrätten fastställde straffet om sex års fängelse.

Lokala försäljare

En man dömdes av tingsrätten för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i fem år och sex månader. Hovrätten ansåg dock att det inte var bevisat att mannen hade särskild insikt i narkotikaverksamheten. De ansåg att hans egen verksamhet inte var särskilt kvalificerad. Därför dömde hovrätten honom för grovt narkotikabrott i stället för synnerligen grovt narkotikabrott och sänkte straffet till fem år och tre månaders fängelse.

Tingsrätten dömde två män som hade distribuerat narkotika i Göteborg respektive Stockholm till fem års fängelse vardera. Hovrätten fastställde straffet för den ene av männen och skärpte den andres straff till fem år och tre månaders fängelse.

För en kvinna som dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i fem år och nio månader för delaktighet i narkotikahantering vid flera tillfällen i tingsrätten fastställdes domen i hovrätten

Slutligen fastställde hovrätten också tingsrättens dom beträffande två män som dömdes för grovt narkotikabrott för att de vid ett flertal tillfällen köpt narkotika i syfte att överlåta den. De dömdes till fängelse i fyra år och sex månader respektive tre år och sex månader.

Personer som inte är svenska medborgare ska utvisas när de har avtjänat sina straff.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!