Fängelse för mord i Norrköping

Norrköpings tingsrätt har meddelat dom i två mål som bl.a. gäller flera mord. Däribland två mord och framkallande av fara för annan den 5 december 2019 i Norrköping samt ett mord och ett mordförsök den 9 april 2020 i Norrköping. Alla de mördade och beskjutna hade en koppling till No Surrender MC.

Sex personer har varit åtalade för mordet och mordförsöket i april 2020. Fyra av dessa personer har även varit åtalade för morden i december 2019.

Tingsrätten har i domen dömt samtliga sex åtalade för mordet och mordförsöket den 9 april 2020. För fyra av dem, Felix Lindkvist, Anel Kahric, Radish Javanshir och Hejar Atroshi, har påföljden bestämts till livstids fängelse och för två av dem till fängelse i 16 år. Fler av de dömda har en koppling till Bandidos MC.

Tingsrätten har i domen ogillat åtalet för mord och framkallande av fara för annan den 5 december 2019. Detta då rätten menar att åklagarna inte kunnat bevisa att de tilltalade har organiserat, planerat och genomfört skjutningen på det sätt som åklagarna påstått i åtalet. När det gäller detta dubbelmord finns ingen eller mycket lite materialet från Encrochat bland bevisen. Det visar hur viktiga bevisen från Encrochat när det gäller att få fällande domar.

Encrochatbevisning

I målen har åklagarna åberopat omfattande skriftlig bevisning i form av avkrypterad kommunikation från Encrochat. I materialet har det framförallt framgått hur mordet och mordförsöket den 9 april 2020 har organiserats, planerats och genomförts.

Tingsrätten har i domen kommit fram till att Encrochat-materialet ska tillåtas som bevisning. De menar att det i målen går att dra tillförlitliga slutsatser av materialet. Detta framförallt på grund av den stora mängden meddelanden och den detaljerade information som framgått däri.

Innehållet i bevisningen från avlyssningen av Encrochat har också när det gäller händelsen den 9 april 2020 i mycket stor omfattning bekräftats av annan bevisning. Till exempel innehåll i och positioneringar av mobiltelefoner, spaningsiakttagelser och beslag.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!