Polisen om Trojan Shield och ANOM

Aldrig tidigare har så många individer som bedöms vara styrande aktörer i de kriminella nätverken frihetsberövats på en och samma gång som vid ANOM-insatsen förra veckan (Trojan Shield). I princip samtliga som greps vid insatserna den 7 juni har nu häktats.

Insatsen mot narkotika- och våldsbrottslighet pågick i det dolda i månader med hjälp av information från FBI:s krypterade plattform ANOM. Insatsens offentliggjordes den 8 juni efter samordnade polisoperationer i Sverige och flera andra länder världen över.

– Polisregionerna har haft god kännedom om vilka individer som är styrande aktörer bakom mycket av våldsuppgörelserna. Det är individer som vanligen inte längre själva hanterar vapen eller som transporterar narkotika men som styr nätverken och vår tillgång till deras kommunikation gav oss bevisning som visar vilken roll de spelat i brottsuppläggen. Det är det hittills största samordnade tillslaget mot styrande kriminella, säger Linda H Staaf chef för Noas underrättelseenhet, i ett pressmeddelande.

En vecka efter det omfattande tillslaget kan konstaterats att de allra flesta av de gripna nu också har häktats.

Många gripna i Sverige

Under insatsen från september 2020 till i dag har totalt drygt 155 personer med kopplingar till brottslighet i Sverige frihetsberövats. Gripandena har skett både i Sverige och i andra länder.

Många fler personer än de som gripits är efterlysta i ärenden där Anom-material utgör bevisning. Av de 75 personer som greps i anslutning till insatsdagen den 7 juni har i princip samtliga häktats, endast ett fåtal har släppts men är fortsatt misstänkta för brott och bevisning mot dessa har säkrats.

– Tillsammans har vi inom svensk polis bidragit till ökad säkerhet för vanliga medborgare i och med att vi har kunnat gripa många styrande aktörer. Det är troligt att vi kommer att se en viss nedgång i det öppna våldet, men för att hålla i en sådan trend är det helt avgörande att andra aktörer i samarbete med polisen i lokalpolisområdena sätter in kraftfulla förebyggande åtgärder för att inte nätverksmiljöerna ska fyllas på så snabbt, säger Linda H Staaf.

– Vi har också fortfarande ett flertal pågående konflikter med våldsuppgörelser som vi inte kommer åt via de krypterade kommunikationstjänsterna. Vårt polisarbete fortsätter därför enträget även genom andra metoder och med hjälp av andra rättsliga verktyg, fortsätter hon.

Läs mer om Trojan Shield och ANOM:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!