Nazist gripen med många vapen och åtalad

Till en fastighet i närheten av Stampens polisstation i Göteborg ryckte polisen ut för ett larm om en stökig person i källaren i mitten av april. När de påträffade den våldsamma personen, en man i 40-årsåldern, som slog sönder inredning i husets källare var han så berusad att han inte gick att förhöra. Han hade också några patroner i fickan vilket fick polisen att genomföra husrannsakan i hans lägenhet.

Många vapen

I lägenheten påträffades omedelbart flera vapen, däribland ett automatvapen. Bombskyddet kallades enligt GP också till lägenheten då det var så svårt att genomsöka på grund av att det var så stökigt. Det bedömdes inte som säkert att rota igenom lägenhetens bråte.

Vapen från lägenheten. Bild: Polisen

I lägenheten påträffades revolvrar, pistoler och automatvapen samt ett hagelgevär. Dessutom påträffades mängder med nazistprylar:

I en resväska låg fullt med material från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), flaggor, plakat, banderoller, klistermärken och flygblad.

Dessutom fanns i ett av rummen flera böcker om rasbiologi, satanism och ockultism samt tröjor med tryck från de kända mc-gängen Bandidos och Hells Angels.

Det som intresserade utredarna mest var emellertid litteratur som beskrev hur man tillverkar, lagar och underhåller skjutvapen. Det väckte misstankar om att 40-åringen magasinerade och byggde ihop gevär och pistoler åt andra, tyngre kriminella.

Förnekar brott

Mannen förnekar att han skulle ha byggt vapen åt andra personer och har inte under polisutredningen velat vidkännas vapnen. Han har hela tiden hävdat att vapnen och materialet tillhör andra personer. Dessutom hävdade han att det bara var skrot. Undersökningar av vapnen visade dock att så inte var fallet.

Trots hans inställning till det han misstänks för har han förstås åtalats. Mannen är tidigare dömd för vapenbrott och narkotikabrott. Polisen uppger att han inte ingår i nåt kriminellt nätverk eller gäng. Men uppenbarligen är han nazist, även om han kanske inte är organiserad.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!