Den ignorerade majoriteten – begränsa vinster i välfärden

Välfärdsbolagen inom vård, skola och omsorg fortsätter att omvandla svenska skattepengar till privata vinster mot folkets vilja. Gång på gång uppdagas missför­hållanden i olika välfärdsverksamheter på grund av hård marknadsstyrning. Ofta resulterar det i stora protester, dock utan att några väsentliga regleringar upprättas som svar.

För att få en bild av opinionsläget i frågan om vinster i välfärden efter ett år av pandemi har tankesmedjan Katalys låtit Novus göra en väljarundersökning. Resultaten presenteras i rapporten ”Den ignorerade majoriteten – två av tre vill begränsa vinster i välfärden”. Författare är utredaren Kalle Sundin.

Svenska folket är för vinstbegränsningar i välfärden

Det finns ett överväldigande stöd för att reglera vinster i välfärden i väljarkåren som helhet. Två av tre tycker att vinstbegränsningar är ett bra förslag.

Skulle en folkomröstning genomföras hade åtta av tio väljare röstat för begränsningar i någon form.

70 procent av C-väljarna vill begränsa vinster i välfärden. Annie Lööf och partiledneingen kör ständigt över dem. Dessutom bidrar viljan bland Centerväljarna att begränsa vinsterna till att en fjärdedel av dem kan överväga att byta parti.

 

Ungefär en femtedel av Sveriges väljarkår tycker att det har blivit viktigare att begränsa vinsterna under pandemin. Av dessa uppger två? av tre att Attendos bonusutdelningar till chefer samtidigt som de tagit emot statliga stödpengar är ett av skälen.

Kommunala skolor bör få större skolpeng än privata skolor

Sex av tio väljare tycker det är ett bra förslag att kommunala skolor får högre skolpeng än privatskolor. Detta då de har helhetsansvar för alla kommunens elever. Endast 19 procent tycker att det är dåligt.

Ungefär varannan väljare tycker det är ett bra förslag att kötid inte längre ska tillåtas som urvalsprincip i skolan för att skapa en mer likvärdig antagning. Endast 20 procent är negativa.

Undersökningen visar klart och tydligt att vinstbegränsningar inom välfärden har stort stöd i det svenska folket. Skarpa vinstbegränsningar bör göras till en tongivande del av valplattformen 2022 för partierna till vänster. De har stöd från opinionen i denna fråga.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!