Advokat friad från stämpling till mord

En advokat i Skåne åtalades för två fall av stämpling till mord, Den som enligt åtalet skulle mördas var en man som är sammanboende med advokatens tidigare fru. Lunds tingsrätt har funnit att bevisningen mot honom inte är tillräcklig för en fällande dom i den delen. Tingsrätten friade också en annan man som var medåtalad för en av gärningarna.

Stämpling innebär att en person vidtar åtgärder på planeringsstadiet som innebär ett beslut att utföra ett brott. Det inbegriper och att en person försöker förmå någon annan att utföra brottet, åtar sig eller erbjuder sig att utföra brottet.

Stämpling till mord

Staty föreställande Justitia, rättvisans gudinna. Bild: Deval Kulshrestha. Licens: CC BY-SA 4.0

Den ena gärningen som advokaten åtalats för bygger främst på bevisning i form av WhatsApp-kommunikation mellan de två åtalade. Den pågick i stor omfattning och under lång tid. Av meddelandena framgår att de diskuterat att mannen ska dödas. Tingsrätten anser också att det är styrkt att advokaten har haft den avsikten när han återkommande har kontaktat den medåtalade.

Den medåtalade har gått med på att han deltagit i konversationen men har menat att han aldrig har gjort något av det han nämner. Det innefattar bland annat kontakt med olika personer. Han har också uppgett han inte heller har haft för avsikt att göra något för att döda mannen.

– För straffbarhet för stämpling krävs också att faran för att brottet fullbordas inte är ringa. Det finns ingen bevisning som motsäger den medtilltalades uppgifter att han inte har gjort något mer än att delta i konversationen och att han aldrig har haft för avsikt att gå vidare. Eftersom allt som i den här delen läggs advokaten till last har gått via den medtilltalade har det inte funnits någon fara för att brottet fullbordas. Det åtalet ska därför ogillas mot de båda tilltalade, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl, i ett pressmeddelande.

Inhyrda mördare

Den andra gärningen består i att advokaten ska ha försökt förmå tre namngivna personer att mörda mannen. Advokaten har förnekat brott. En av de tre har hörts i rätten, Han har bekräftat att han blivit tillfrågad men har förnekat att han gått med på det. De övriga två har inte deltagit i rättegången.

Åklagaren har fört fram att det förekommit betalningar till konton som disponeras av de tre. Enligt tingsrättens uppfattning har åklagaren inte lyckats bevisa vad de betalningarna avser. Sammantaget har åklagaren inte styrkt att advokaten lämnat något uppdrag att mörda mannen. Även det åtalet ogillades därför av tingsrätten

Tingsrätten ogillade även ett åtal för misshandel vid två tillfällen men dömde advokaten för vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri samt vissa andra trafikbrott. Påföljden bestämdes till fyra månaders fängelse.

De framförda skadeståndsanspråken i målen bygger på de åtalspunkter som ogillas och ska därför också ogillas.

Domstolen var enig i sina bedömningar.

Läs mer om advokater och brott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!