Advokat misstänkt för att ha planterat ut falskt bevis

En obrukbar pistol ska ha placerats i en källare för att få några misstänkta friade för mordförsök. Enligt SVT är det en välmeriterad advokat som misstänks ha planterat den aktuella pistolen.

Ärendet har koppling till ett mordförsök på två personer på Östergård i Halmstad den 11 juni år 2019. För detta mordförsök har en person nyligen dömts till 12 års fängelse. I domen mot mannen spelade Encrochatbevisning en stor roll.

Fem män friade

Fem andra män friades i en annan rättegång från inblandning i mordet. På grund av att en man nu dömts för mordet är en av de friade, en 27-årig man, återigen misstänkt. Detta då han var den som gav den dömde mördaren vapnet. Han är nu häktad i sin frånvaro som misstänkt för grovt vapenbrott och medhjälp till försök till mord. Mannen befinner sig utomlands.

Att de fem männen friades beror till stor del på att att obrukbart vapen hittades i ett källarförråd som var knutet till en av dem. De hävdade att det var detta vapen de hanterat och eftersom det var obrukbart så kan de inte ha varit inblandade i mordförsöket. I den Encrochatbevisning som användes i rättegången mot den man som dömts för mord framgår det dock att det obrukbara vapnet är ett falskt bevis som planterats i syfte att få männen fira.

Advokat inblandad i plantering av falskt bevis?

I avlyssningsmaterialet från Encrochat framgick det också att de åtalade kan ha haft hjälp av en advokat för plantering och utplacering av vapnet.

Den utpekade advokaten har under lång tid varit medlem i Advokatsamfundet och har försvarat personer i en rad uppmärksammade fall. Han förnekar all inblandning i det hela:

Den utpekade advokaten nekar till alla anklagelser som riktas mot honom och säger att han inte blivit delgiven någon misstanke om brott.

– Jag har inte planerat något brottsupplägg med min klient eller med andra klienter. Jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det, säger han till SVT.

En utredning av misstankarna mot advokaten har dock inletts av Göteborgs åklagarkammare.

Tingsrättens tidigare friande dom mot de fem frikända männen är överklagad till hovrätten. Nu när 31-åringen fällts för brottet genom bevisning i form av Encrochatmaterial kommer ärendet att behandlas i hovrätten.

Läs mer om advokater:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!