Livstid för mord i Kungens kurva

Svea hovrätt har meddelat dom i ett mål om en skjutning som ägde rum i januari 2020 på Circle K i Kungens kurva. Södertörns tingsrätt dömde föraren av den bil från vilken skotten avlossades för ett fall av mord och två fall av mordförsök till fängelse i 17 år och 10 månader. Även hovrätten har nu dömt föraren för brotten men har skärpt straffet till livstids fängelse.

Vid tillfället avlossades minst 26 skott från en bil mot personer i en annan bil. Det hela ägde rum på bensinstationen Circle K i Kungens kurva. Till följd av skotten avled en man, Emil Franzén. En annan man, Maykil Yokhanna, som befann sig i den beskjutna bilen klarade sig oskadd. Han var sannolikt den tilltänkta måltavlan. En kvinna, Maykil Yokhannas flickvän eller fru, träffades av tre skott och skadades svårt.

Södertörns tingsrätt dömde Jonas El Gourari som var föraren av bilen från vilken skotten hade avlossats för mord i ett fall och mordförsök i två fall till fängelse i 17 år och 10 månader. Den åtalade mannen, som förnekat att han varit inblandad i gärningarna, överklagade tingsrättens dom och yrkade att han skulle frikännas. Även åklagaren överklagade och yrkade att påföljden skulle bestämmas till livstids fängelse.

Hovrättsdomen

Svea hovrätt instämmer i tingsrättens bedömning att det är den åtalade mannen som var förare av bilen vid skjutningen. Hovrätten har också kommit fram till att den åtalade mannen, trots att han endast kört bilen och inte avlossat några skott, har gjort sig skyldig till ett mord och två mordförsök. Detta eftersom mannen har begått brotten tillsammans och i samförstånd med en eller flera andra personer.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att omständigheterna vid gärningarna är så pass försvårande att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse.

– Det har rört sig om en totalt hänsynslös skottlossning mot flera personer. Vart och ett av brotten har ett mycket högt straffvärde. Vi har därför kommit fram till att straffet ska bestämmas till livstids fängelse säger rättens ordförande, hovrättsrådet Sven Jönson, i ett pressmeddelande.

Straffet förefaller extremt hårt för vad som rimligen är ett medhjälpsbrott. El Gourari har inte skjutit och är alltså inte den som faktiskt mördat någon, Den som sköt har inte blivit åtalad och dömd. Inte ens gripen.

Den dömde liksom en annan åtalad som frikändes i tingsrätten anses vara kopplade till det kriminella Vårbynätverket. Den mördade liksom det tilltänkta mordoffret är knutna till ett annat kriminellt nätverk i Västerås,. Maykil Yokhanna var tidigare huvudman i det kriminella nätverket May i Vårby gård. Nätverket May har länge legat i konflikt med Vårbynätverket.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!