Problemen i Biskopsgården stavas nedskärningar

Biskopsgården är en stadsdel som drabbats hårt av nedskärningar. Där finns en fritidsgård (Vårvinden) i ett område med så mycket ungdomar och så stor befolkning att det borde finnas minst två fritidsgårdar. Dessutom är den bara öppen vardagar mellan klockan 9:00 och 16:00. Den är alltså inte öppen under de tider den borde vara öppen. Vilket är efter skoltid på kvällen och på helgerna. På det sättet skulle fritidsgården göra betydligt mer nytta och i större utsträckning kunna motverka rekryteringen till de kriminella gängen.

Exemplet Hammarkullen

Fritidsgården i Hammarkullen, Mixgården, är exempelvis öppen på vardagar mellan 17:00 och 21:30 varje dag. Dessutom mellan 18:00 och 23:00 på fredagar. En fritidsgård med sådana öppettider är betydligt bättre och Hammarkullen har också betydligt mindre problem med kriminella ungdomar än Biskopsgården. Mixgårdens verksamhet är helt klart en del av orsaken till det bättre läget i Hammarkullen. I Hammarkullen finns det dock ett annat problem, släkten Ali Khan med deras brottslighet. En slags brottslighet där en fritidsgårds verksamhet inte har nån effekt.

I Hammarkullen finns också en parklek för yngre barn. Den är alltid öppen och bemannad med personal mellan 9:00 och 16:00 på vardagar och mellan 11:00 och 16:00 på lördagar. Biskopsgården har ingen liknande verksamhet trots att de borde ha flera stycken för att kunna förebygga de kriminella gängens rekrytering.

Det finns också andra saker i samhället som bidrar till problemen i Biskopsgården. Bidragssystemet till föreningar och dess uppbyggnad gör att de föreningar som ligger i rika områden och redan har mycket pengar gynnas av stat och kommun. Byråkratin kring ansökningar och liknande är ytterligare en faktor som gör att föreningar i fattiga områden missgynnas.

Hammarkullen har dessutom en folkhögskola. Den låg tidigare i Biskopsgården men nedskärningar och politiska beslut gjorde att den försvann. Även en folkhögskola har stor betydelse när det gäller att hindra rekrytering till kriminella gäng. Politiska beslut och besparingar har som jag ser det haft en stor betydelse för de kriminella nätverkens tillväxt i Biskopsgården. All förebyggande ungdomsverksamhet har lagts ner och föreningarna i området missgynnas av bidragssystemet som ju också är politiskt beslutat.

Politiska beslut bakom problemen

Dessutom är det politiska beslut som lett till bostadsbrist och trångboddhet. Även detta gynnar de kriminella gängen. De får lättare att rekrytera när ungdomar hänger på gatorna istället för hemma då det är för trångt och instängt hemma. Hög arbetslöshet leder också till att rekryteringen till gängen underlättas.

Utan att åtgärder mot verkliga problemen. Som bostadsbrist och trångboddhet, arbetslöshet och bristande tro på framtiden. Vidare dåliga skolor på grund av privatiseringar. Dessutom brist på förebyggande verksamhet i form av fritidsgårdar och andra sociala inrättningar.

För att lösa problemen i Biskopsgården behövs långsiktiga satsningar och inga projekt. Det behövs minskad arbetslöshet och minskad bostadsbrist. Det måste finnas bra skolor och fritidsverksamheter. Sjukersättning, försörjningsstöd, a-kassa med mera måste gå att leva på.

Fler poliser löser däremot ingenting.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!