Ökat vätgasbruk kräver regelverk för säkerhet och brandskydd

Vätgas har hittills mest använts inom industrin. Men nu ökar förhoppningarna på vätgas. Iintresset ökar  även från villaägare, mindre företag, kommuner och transportsektorn.

Det finns stora förhoppningar på att vätgas som ett medel för att ställa om till en fossilfri tillvaro. Vätgas kan vara en miljövänlig energibärare och intresset är stort. Vätgas är dock en brandfarlig gas och har hittills mest använts inom storskalig industri där det finns stor erfarenhet för att minska tekniska och brandmässiga risker. När användningen av vätgas sprids brett i samhället ökar dock riskerna.

Vanligare med vätgas

Exempel på användning av vätgas som blir vanligare är att lagra energi från solceller och vindkraft för att sedan använda gasen som bränsle och för uppvärmning. Många kommuner vill börja använda vätgas för att på sikt kunna fullgöra sina kommunala plikter fossilfritt. Men vägledning om hur vätgasanläggningar ska utformas och säkerhetsregler släpar efter.

– Vi är mycket positiva till den nya strategin för vätgas som nu håller på att tas fram, men vi behöver också få tydliga, nationella regelverk för säkerhet och brandskydd – i takt med utvecklingen – på plats nu, innan det händer en olycka, säger Mats Björs, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

-Vätgas är en fantastisk energibärare, men liksom för alla andra bränslen finns risker som behöver hanteras. För att forskningsresultat och ny teknik ska kunna implementeras på ett säkert sätt är det av yttersta vikt att regelverken och standarder utvecklas samtidigt och dessutom på rätt nivå, så att inte den svenska branschens innovationskraft missgynnas, säger Anna Alexandersson, enhetschef energiomvandling, på statliga forskningsorganisationen RISE.

– Den fossilfria teknikens spridning i samhället måste tas på allvar och finansieringen för att ta fram nya regelverk behöver prioriteras. Många länder har kommit längre än Sverige och vi bör använda oss av deras kunskap och erfarenheter, säger Anna Alexandersson.

Vätgas redan i bruk på flera håll

Susanné Wallner, näringslivschef på ElectriVillage i Mariestads kommun. Där finns bland annat en tankstation med vätgas. Som en av pionjärerna när det gäller användning av vätgas håller hon med:

– Vi vill bidra till den fossilfria energiomställningen men för det krävs att spelreglerna blir tydliga vad gäller säkerhet, ansvar och kostnader, säger Susanné Wallner.

Kent Tillberg, förvaltningschef på Sjöbohem i Skåne instämmer även han:

– Avsaknaden av standards är ett problem och kan dessutom göra att säkerhetsribban av rädsla sätts för högt och bidrar till onödigt höga kostnader och en ineffektiv omställning, säger Kent Tillberg.

Sjöbohem har redan en vätgasanläggning i drift.

Risker med vätgas

Johan Lindström, Brandingenjör på Alingsås och Vårgårda Räddningstjänstförbund menar att vätgas som energilagring redan är verklighet. Berörda myndigheter måste inse att det krävs ett helhetsgrepp i säkerhetsfrågorna.

– Det finns stora risker med att hantera vätgas i publik miljö men självklart är det lösbart. De anläggningar som byggs idag blir referenser till kommande projekt, och får därför inte kompromissa med säkerheten! Flertalet riskanalyser genomförs felaktigt på grund av kunskapsbrist, säger Johan Lindström och uppmanar alla som funderar på en framtida vätgasanläggning att höra av sig.

– Skyddsnivån mellan liknande anläggningar runt om i landet skiljer mycket beroende på vilken konsult som varit involverad. Regelverket måste bli tydligare både för säkerheten och för förutsägbarheten för byggherrarna. En viktig aspekt att ta hänsyn till är att vätgasen är så lätt och därmed risken för läckage, säger Marcus Runefors, PhD och universitetsadjunkt, Lunds Tekniska Högskola.

– Regelverket måste också vara flexibelt så att det möjliggör både små anläggningar utan dyra riskanalyser och stora anläggningar som motiverar mer tid på riskanalys, fortsätter Marcus Runefors.

Reglerna som finns idag från MSB handlar primärt om hur man förvarar brandfarliga varor och gaser. Främst vad det gäller förvaring i lösa behållare. Dessutom omfattar de säkerhetsavstånd för t.ex. gasolcisterner. Det finns dock ingen vägledning för hur en säker vätgasanläggning ska utformas.

Läs mer om vätgas.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!