Många gängkriminella från Göteborg bakom lås och bom

Göteborgs-Posten har skrivit en artikel om att många gängkriminella från Göteborg sitter bakom lås och bom. De hävdar att det handlar om 92 gängkriminella som sitter i fängelse, är häktade eller efterlysta.  Att räkna med efterlysta bland de inlåsta är ju inte rimligt men GP tycks faktiskt göra det.

GP överdriver antalet frihetsberövade från samtliga områden utom Tynnered och Frölunda. De döljer att flera egentligen är från Lerum och Alingsås samt att enstaka personer från Krokslätt, Lövgärdet, Hammarkullen, Gårdsten, Angered C hör till de frihetsberövade. De har också missat att flera personer från kriminella nätverk som räknas till Gårdsten men som bor i Gårdsten, Lövgärdet, Rannebergen och Angered C sitter inne.

Hjällbo

Dessutom hittar GP på ett kriminellt släktnätverk i Hjällbo som inte finns. Visserligen tillhör många av de häktade efter upploppet i Hjällbo släkten Simmo men denna släkt är inte att se som ett kriminellt nätverk. En som påstås vara från Hjällbo är i själva verket från Lövgärdet och tillhör ett kriminellt nätverk där.

7 personer från släkten Ali Khan är inlåsta. GP räknar dem till personer från Hjällbo. Men det är bara några av dem som bor där. De andra bor eller är skrivna i Gårdsten, Hammarkullen och Angered C. Antalet inlåsta gängkriminella från Hjällbo är 15 stycken. Inte 25 som GP påstår. De flesta tillhör det så kallade Hjällbonätverket som är allierade med Ali Khan. Något som också gäller det kriminella nätverket i Lövgärdet.

Biskopsgården

GP räknar också häktade och fängslade individer från Lerum och Alingsås som häktade individer från Biskopsgården. En del av de andra häktade som är knutna till Jobe-falangen (A-falangen, Södra Biskop) bor inte heller i Biskopsgården utan i Slätta damm, Vasastaden, Spanien och Gambia. Det gäller exempelvis den påstådda ledaren Eddie Jobe och hans yngre bror som påstås vara ledare i den äldre broderns frånvaro. GP har också räknat med redan frisläppta personer.

Det verkliga antalet frihetsberövade personer från Biskopsgården är därför inte 32 utan 20. Därav 12 från Södra Biskop, 2 från Nya Norra och 6 från Norra Biskop som fortfarande sitter inne för dubbelmordet på Vår Krog & Bar. Minst två av de inlåsta från Nya Norra är från Länsmansgården. 5 av de som av GP räknas till Biskopsgården är från Backa, Lerum och Alingsås. Nån bor i Tolered eller Slätta damm.

Två personer har räknats trots att de släppts fria och en person som tidigare suttit inne för inblandning i dubbelmordet på Vår Krog & Bar kan inte längre räknas som gängmedlem. Han är dock återigen dömd för grovt vapenbrott och sitter inne igen. 10 av de totalt 14 inlåsta från Jobe-falangen är misstänkta för inblandning i Gamlestadsmordet.

Bergsjön

Av de påstått 8 frihetsberövade från Bergsjön är 1 efterlyst och alltså inte alls frihetsberövad men GP har heller inte räknat honom. En av de övriga bor i Krokslätt i södra Göteborg. Det är alltså i verkligheten 7 frihetsberövade från Bergsjön, inte åtta.

Backa

I Backa räknar dock GP in en efterlyst bland de frihetsberövade som de påstår är nio. Det handlar alltså egentligen om 8 personer från Backa som är inlåsta. Men räknar vi med person från Backa som GP räknat till Biskopsgården blir det 9 personer.

Tynnered och Frölunda

Slutligen har vi Frölunda och Tynnered. Där GP räknar med 18 frihetsberövade varav 14 personer från Vermahmood-falangen (M-falangen). Några av dem är misstänkta för inblandning i Gamlestadsmordet. 5 personer från Goulara-falangen är inlåsta, 4 av dem i Danmark. Slutligen är 2 personer från det kriminella nätverket i Frölunda (som GP kallar Z-falangen) inlåsta.

GP räknar med 92 inlåsta personer. Två av dem de räknar är inte inlåsta. 7 är inte att betrakta som gängkriminella. Det verkliga antalet är alltså 83. Dessutom överdriver de extremt när det gäller antalet som hör hemma i Biskopsgården och Hjällbo. Det är vilseledande journalistik. Speciellt som flera av de personer de påstår kommer från utsatta områden i verkligheten bor i medelklassområden som Vasastaden, Krokslätt, Lerum och Alingsås. Frågan är om det är medveten smutskastning eller inte?

Gårdsten, Bandidos och Hells Angels

Slutligen missar de flera frihetsberövade gängkriminella (det gör säkert jag också). Minst 4 män från kriminella nätverk i Gårdsten sitter frihetsberövade liksom minst 4 personer kopplade till Bandidos MC i Göteborg. Hur många kopplade till Hells Angels MC i Göteborg som sitter inte för tillfället är mera oklart. Så i slutändan är kanske GP:s siffra på 92 korrekt och kanske är det dessutom så många som 100 gängkriminella som sitter inne

Klart är att Bandidos MC och Hells Angels MC liksom kriminella vietnamesiska nätverk, albanska nätverk och jugoslaviska nätverk inte berörts av de avlyssnade krypterade kommunikationsnätverken Encrochat och Anom. Nästan alla de gäng GP tar upp berörs av denna avlyssning och det är kanske anledningen till att GP nämner dem.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!