Mordet på stadsfiskal Cederbaum år 1936

Harald Cederbaum. Okänd fotograf.

Stadsfiskal och stadsfogde Carl Harald Cederbaum sköts till döds i tjänsten den 16/3 1936 i Nyköpings rådhus under pågående rättegång.

En man vid namn Axel Ragnar Willén kom in under pågående skiljsmässorättegång i Nyköpings rådhusrätts sessionssal och sköt med två pistoler mot de närvarande. Harald Cederbaum som uppträdde som åklagare, träffades av ett skott i hjärtat och avled på platsen.

Ytterligare en person, rörarbetaren Georg Andersson som var målsägare i den pågående rättegången, sköts till döds. Dessutom skadades en person av de sammanlagt 12 skotten som Willén avlossade. Han sköt sig sedan själv med en tredje pistol inne i sessionssalen.

Willén som var jurist och hade varit sakförare vid rådhuset betraktades av sin samtid som psykisk sjuk och hade legat i en längre tvist med myndigheterna. Han hade förlorat sitt arbete som sakförare och ansåg att Harald Cederbaum var ansvarig för att han fått sparken.

Axel Ragnar Willén. Okänd fotograf

 

Stadsfiskal och stadsfogde

Stadsfiskal var fram till 1965 motsvarigheten till dagens chefsåklagare eller polismästare, med ansvar som allmän åklagare samt eventuellt som polischef i särskild stad. Ursprungligen var stadsfiskalstjänsten en kommunal tjänst, medan landsfiskal var en tjänst i staten. Stadsfiskalen anställdes och avskedades då av magistraten i respektive stad.

Vid tiden strax före stadsfiskalsämbetets avskaffande fanns stadsfiskaler i 51 städer. I de 31 städer som inte hade särskild polismästare var stadsfiskalen även polischef. I flera städer fanns det fler än en stadsfiskal. Stockholm hade ett tiotal stadsfiskaler under ledning av en förste stadsfiskal. Förste stadsfiskal fanns även i Göteborg och Malmö och var jämställd med statsåklagare. I egenskap av åklagare och polischef lydde stadsfiskalen under landsfogden.

Stadsfogde var fram till år 1965 bland annat utmätningsman i många svenska städer. En slags föregångare till dagens svenska kronofogdemyndighet.

Willéns vapen

Läs mer om polismord:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!