Strejk vid företaget Tema Elektro AB

Svenska Elektrikerförbundet (Elektrikerna) har sedan en tid tillbaka utan framgång förhandlat om att teckna kollektivavtal med företaget Tema Elektro AB. Företaget finns i Blentarp utanför Sjöbo i Skåne. Ägarna tilL Tema Elektro har visat sig omedgörliga och vill inte teckna kollektivavtal. Den 2 juni tvingades därför Elektrikerna varsla om stridsåtgärder. Sen den 23 juni är medlemmarna på Tema Elektro uttagna i strejk. Jobbet som de skulle ha utfört är dessutom satt i blockad. Något som innebär att ingen annan får utföra deras arbete.

Fredagen den 2 juli fick förbundet stöd av Målareförbundet som gick in och lade ett sympativarsel. Målarna kommer att lägga ner arbetet på nyproduktionen av en förskola i Höör om inte Tema Elektro tecknar kollektivavtal med Elektrikerna. Sympativarslet träder i kraft först den 23 augusti.

Medlingarna mellan fack och arbetsgivare fortsätter, men Elektrikerna har trots det beslutat att utvidga sina stridsåtgärder ytterligare genom sympativarsel med arbetsinställelse och blockad. Samtliga arbetsplatser inom Sjöbo kommun som utförs av företag bundna av Installationsavtalet samt två arbetsplatser i Kristianstad och Malmö är uttagna i konflikten.

Elektrikernas krav på kollektivavtal har sin grund i att det för allt arbete ska finnas ett för arbetet tillämpligt kollektivavtal. Kollektivavtalet reglerar villkoren i arbetet men ger också arbetstagarna, genom den fackliga organisationen, inflytande på arbetet och arbetsmiljön.

Genom Tema Elektros agerande kan förbundet inte garantera sina medlemmar, eller anställda hos bolaget, förmåner på kollektivavtalsnivå, till exempel gällande extra avtalspension, trygghetsförsäkring vid arbetsskada, övertidsersättning med flera liknande anställningsvillkor. Företaget undviker på detta sätt att konkurrera på lika villkor med andra företag i branschen.

Fakta om Tema Elektro AB

Tema Elektro AB ägs av paret Olle Friholm och Lena Nersing i Blentarp.genom holdingbolaget Fring Invest AB. Fring Invest AB äger också Bädde Gård AB. Olle Friholm och Lena Nersing är ordinarie styrelseledamot respektive styrelsesuppleant i Tema Elektro AB. De utgör också företagsledningen genom att vara VD och vice VD. i de övriga koncernbolagen är Lena Nersing VD och ordinarie styrelseledamot och Olle Friholm suppleant.

Lena Nersing är också styrelseordförande i Agrohorse Sweden AB i Bettna. Dett bolag ägs förmodligen av Fanny Nersing Linneros som är dotter till Lena Nersing. Fanny Nersing Linneros är VD och styrelseuppelant i Agrohorse Sweden AB med maken Joakim Linneros som ordinarie styrelseledamot tillsammans med mamman.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!