Domen mot Vårbynätverket

Den huvudsakliga bevisningen i rättegångarna mot Vårbynätverket har utgjorts av krypterad kommunikation, s.k. Encrochatmeddelanden. Majoriteten av de åtalade har skickat meddelanden via Encrotelefoner. Varje Encrotelefon har haft ett alias. Svenska rättsinstanser kallar bevis de fått från avlyssningen av Encrochat för Enrcobevisning.

Bevisning från Encrochat

En central fråga i målen har varit om Encrobevisningen ska avvisas eller underkännas som bevisning. Tingsrätten har inte funnit skäl att avvisa Encrobevisningen. Rätten har bedömt att eventuella brister och tillkortakommande som kan leda till att Encrobevisningen ska tillmätas mindre betydelse och/eller helt underkännas ska ske inom ramen för rättens vanliga bevisvärdering. Tingsrätten har därför, utifrån de högt ställda krav som finns för bevisvärdering i brottmål, kritiskt granskat Encrobevisningen. De har funnit att det har gått att lita på denna.

Vårbynätverket

En annan central fråga har varit om huvuddelen av brotten utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form. Dessutom har det bedömts om brotten föregåtts av särskild planering. Vidare huruvida flertalet av de tilltalade har samverkat under lång tid i organiserad form. Detta kallas nätverksbrottslighet av svenska rättsinstanser. Med ordet menas gängbrottslighet.

Utredningen har tydligt visat att det finns ett välorganiserat nätverk bestående av personer med kopplingar till Vårby, Vårberg och Alby, det s.k. Vårbynätverket.

Vårbynätverlet har varit hierarkiskt uppbyggt. Det har funnits en tydlig ledare. den 33-årige Chihab Lamouri. Han har ensam förfogat över och bestämt över såväl nätverksmedlemmarna som vapen, ammunition, sprängämnen, narkotika och brottsliga tillbehör som nätverket haft tillgång till. Detta trots att han befunnit sig i Madrid i Spanien under den period som brotten begåtts,

Nätverket har vidare förfogat över bilar och lägenheter som nyttjats inom den kriminella verksamhet som nätverket bedrivit. Hela 27 vapen, drygt åtta kg sprängdeg, sju handgranater och en betydande mängd ammunition kopplad till nätverket har tagits i beslag. Det har inte rört sig om en löst sammansatt grupp som endast samverkat med varandra när det förelegat gemensamma intressen.

Vårbynätverkets organisation

Vårbynätverkets organisation har varit uppbyggd på det sättet att den 33-årige ledaren närmast under sig haft en ”platschef” i Vårby. Det har varit en av hans yngre bröder, Chouaib Lamouri, och tre andra män vars ställning närmast kan beskrivas som ”mellanchefer/kaptener”.

Dessa s.k. kaptener har i sin tur varit överordnade personer som närmast kan beskrivas som ”kaptener i fält”. Dessa har, såvitt utredningen kunnat utvisa, varit fyra män i åldrarna 21–23 år. Längst ner i hierarkin har nätverket haft mycket unga personer som närmast kan beskrivas som ”utförare/soldater”. Nätverkets syfte och funktion har varit kriminell verksamhet där medlemmarna försörjt sig på omfattande och allvarlig brottslighet.

Samarbetande nätverk

Vårbynätverket har också samarbetat med andra kriminella grupperingar med kopplingar till andra geografiska områden. Några personer som tillhört andra nätverk och som samarbetat med personer inom Vårbynätverket har också dömts i målen. Bland dessa nätverk märks Hagsätranätverket och Dalen-nätverket.

Genom utredningen har det tydligt gått att identifiera vilka av de tilltalade som brukat olika aktuella EncroChat-alias. Därför har EncroChat-meddelandena i relevanta delar kunnat kopplas till de tilltalade som använt Encrotelefoner. Meddelandena har fått stöd av en rad andra omständigheter, vilket gjort att tingsrätten kunnat lita på meddelandena som bevisning och bedömt att bevisningen varit tillräckligt stark för att kunna döma de tilltalade för merparten av de brott de varit åtalade för.

Domarna

Samtliga åtalade tillhörande Vårbynätverkets ledande skikt dömts enligt följande:

  • Den 33-årige ledaren Chihab Lamouri har dömts för bl.a. försök till mord, stämpling till mord, synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, människorov, rån, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, m.m. till fängelse i 17 år och 10 månader. Det är i princip det högsta tidsbestämda straff som kan dömas ut i Sverige.
  • Den 28-årige platschefen Chouaib Lamouri, tillika yngre brodern till ledaren, har dömts för bl.a. medhjälp till mordförsök, synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, människorov, rån, försök till grov utpressning m.m. till fängelse i 12 år.
  • De övriga tre s.k. kaptenerna i åldrarna 24–34 år, Ilija Jurkovic, Chamseddine Lamouri och Sikandar Afridi, har dömts för bl.a. medhjälp till mordförsök, försök till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott, allmänfarlig ödeläggelse m.m. till fängelse i 11, 10 respektive 6 år.
  • De fyra s.k. kaptenerna i fält i åldrarna 21–23 år har bl.a. dömts för försök till mord, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, människorov, rån, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse m.m. till fängelse från 2 år och 3 månader till 11 år (Norbert Sment fick det högsta straffet).
  • Därutöver har de ”soldater/utförare” som förekommit i målen dömts för nätverksbrottslighet till fängelse på mellan 6 månader och 9,5 år.

Vidare har en 27-årig man, Ali Kadhim, som varit en ledande figur inom ett nätverk med kopplingar till Hagsätra och som haft ett nära och omfattande samarbete med ledaren för Vårbynätverket, dömts för medhjälp till mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt penningtvättsbrott till fängelse i 14 år.

Kidnappningen

Utöver det ovan nämnda har två rapartister funnits skyldiga för att ha varit inblandade i brott som begåtts mot en annan rapartist som vid tiden för gärningarna var 17 år. En av dem, Yasin Mahamoud, har dömts för förberedelse till människorov till fängelse i 10 månader. Eftersom han återfallit i brott har tingsrätten bestämt att han även ska avtjäna en sedan tidigare kvarvarande del av ett fängelsestraff om åtta månader och fem dagar. Yasin har en koppling till det kriminella nätverket Shottaz i Rinkeby.

Den andre rapartisten, en 26-årig man, Haval Khalil, har dömts för medhjälp till människorov och medhjälp till rån till fängelse i två och ett halvt år, medan en tredje rapartist som varit åtalad för människorov och rån helt har frikänts.

Sammanlagt har 27 tilltalade dömts för brottslighet som i huvudsak varit mycket allvarlig och som begåtts av tilltalade som tillhört ett nätverk eller på något sätt haft koppling till nätverksbrottslighet.

Totalt har drygt 147 fängelseår dömts ut.

Utöver fängelsedomarna har en person dömts till sluten ungdomsvård och en annan person till dagsböter.

Några av de tidigare misstänkta personerna har även frikänts, däribland två ungdomar som påståtts ha hållit vakt utanför en bostad där rapartisten hölls frihetsberövad. En funktion som tingsrätten menar att åklagaren inte kunnat styrka. Även en kvinna, i vars bostad vapen och narkotika påträffats, blev frikänd.

Tingsrätten har även fattat beslut om att stora belopp kontanter, dyrbara klockor och smycken samt egendom från 800 000 kr upp till 2 669 500 kr ska tas från några av de åtalade.

De flesta av de dömda kommer med all sannolikhet att överklaga domen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!