Att sitta i fängelse är att skolas in i brott

Om två unga människor begår samma brott så kommer den som, åker fast och döms att löpa större risk att bli kvar i brottslighet än den som inte åker fast. Genom att inte åka fast får en ung person ingen stämpel på sig, social myndigheter är inte intresserade och föräldrarna överreagerar inte. Den som åker fast blir stigmatiserad, drabbas av trakasserier från polisen, inskolas i brottslighet av mer erfarna brottslingar osv.  Ju längre tid som inspärrad ju värre är och blir det.

Det är med andra ord en mycket dum idé att ge unga personer längre straff. Brottsligheten hos den inspärrade individen riskerar att permanentas. Personens chanser att byta livsbana försvåras. Det är välkänt och dessutom belagt från undersökningar i USA på 1970-talet att det bästa sättet att få ungdomar bort från brottslighet och kriminalitet är att inte straffa dem alls. Istället ska de vuxna lyssna på dem och hjälpa dem att hitta vägar bort från brottsligheten. Det hela är så välkänt att det genom tiderna återfinns som tema i en mängd filmer.

Om en ung person (man, för det är män som begår brott) åker fast och in på nån typ av anstalt ökar risken för personen att fastna i brottslighet. Om en ung person inte åker fast ökar chansen att personen lämnar brottets bana.

Lägre eller hårdare straff

När moderaterna föreslår hårdare straff för unga innebär de att de föreslår att vissa unga ska dömas till evig förbannelse, evig brottslighet. Det har i själva verket en negativ effekt på brottslighet. Det bidrar till att brottslighet permanentas hos de personer som döms. Brottsligheten minskar inte ett dugg utan ökar troligen brottsligheten på sikt.

När Sverige införde lägre straff och vårdtänkande inom brottsbekämpningen på 1970-talet ledde det till att brottsligheten började minska 20 år senare. På 1990-talet. Minskningen har fortsatt till idag. Men för 15 år sen började Sverige införa hårdare straff igen. Nu var det inte frågan om vård och humanitet. Nu skulle brott bestraffas. Det har lett till att brottsligheten nu börjat öka igen. Nästan 20 år senare.

Sambanden är klara, men hårda och mjuka straff är naturligtvis inte hela förklaringen till utvecklingen. Bostadsbrist, arbetslöshet, segregation, ökade ekonomiska klyftor och sämre skola är andra delar av förklaringen till dagens utveckling.

Det finns också saker som motverkar en ökning av brottsligheten bland unga. Som exempelvis minskat bruk av alkohol.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!