Åtal väckt för vapenbrott med koppling till mord på 12-åring

I augusti 2020 sköts en 12-årig flicka ihjäl på en bensinmack i Hallunda i norra delen av Botkyrka kommun, söder om Stockholm. Skotten avlossades med automatvapen inifrån en bil. I allmänheten uppges dock Norsborg som plats då Hallunda har Norsborg som postadress. Utredningen visade att flickan inte var måltavlan för skotten. Tre personer med kopplingar till dådet har nu åtalats för synnerligen grovt vapenbrott.

Musikvideo med bevis

I samband med utredningen av mordet fick polisen tillgång till produktionsmaterial från en musikvideo. Den spelades in några dagar innan mordet skedde. Den officiella versionen av musikvideon publicerades på internet i slutet av augusti 2020.

I musikvideon figurerar både det automatvapen och den bil, en vit Audi, som användes vid mordet i Hallunda. Av filmmaterialet framgår att personerna haft tillgång till ett antal vapen. De har bland annat hanterat dem på en skolgård i Västerås. Dessutom har de avlossat vapen från en bil som framförs i hög hastighet på en väg i tätbebyggt område i Västerås.

Tre personer har nu åtalats vid Attunda tingsrätt för hanteringen av ett antal vapen under inspelningen av musikvideon. De är inte åtalade för någonting med anknytning till mordet. De heter enligt uppgift Christian Homsi, Charbel Homsi och Maykil Yokhanna.

Spanien och Turkiet

Ytterligare fem personer är häktade vid Södertörns tingsrätt som misstänkta för inblandning i mordet på den 12-åriga flickan. Samtliga fem har kopplingar till inspelningen av musikvideon. Fyra av dem syns delta i musikvideon. En av dessa sitter sedan i juni häktad. Det ska vara en person vid namn Benjamin Mahdi. De fyra andra är häktade i sin frånvaro. En av dem har gripits i Spanien i förra veckan och kommer att överlämnas till Sverige. Enligt uppgift för det sig om en person vid namn Ruben Sanchez Velez.

– Gripandet i Spanien möjliggjordes genom internationellt samarbete med hjälp av Eurojust, Europol och den svenska och spanska FAST-gruppen, säger vice chefsåklagare Anna Svedin, i ett pressmeddelande.

Tre personer, Serkan Demirkiran, Ferdi Kücükgöl och Furkan Kücükgöl, är alltjämt häktade i sin utevaro och internationellt efterlysta. De är alla misstänkta för mord samt försök till mord.

– Utredningen tyder på att de befinner sig i Turkiet och vi kommer att initiera ett utlämningsförfarande. Vi hoppas att Turkiet kommer att vara behjälpligt med att lämna ut dem till Sverige med tanke på brottets allvar, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

Material från Sky ECC

Förundersökningen gällande mordet den 2 augusti 2020 fortsätter samtidigt. Efter att utländsk polis lyckats knäcka den krypterade chattjänsten SKY ECC utfärdades en europeisk utredningsorder till Frankrike för att få ut material. En första leverans av materialet skedde i början av veckan. Det är det första kända fallet i Sverige där avlyssningsmaterial från Sky ECC används.

– Vi har indikationer på att de personer vi utreder har använt sig av den här tjänsten bland annat och vi arbetar nu med att bearbeta och analysera det mycket omfattande materialet, säger kriminalinspektör Lukas Molander.

Polisen efterlyser även ytterligare information gällande mordet.

– Vi förutsätter att det finns personer som har kunskap om mordet och gärningsmännen som ännu inte har kontaktat polisen – vi uppmanar alla som har kunskaper i ärendet att höra av sig, säger kriminalinspektör Lukas Molander. Vi önskar särskilt upplysningar om de vapen som förekommer i musikvideon i anslutning till den vita Audin, eftersom dessa ännu inte är anträffade, avslutar han.

Skyttarna är troligen kopplade till Vårbynätverkets motståndare i det nätverk som kallas May. Den ledande personen i det nätverket, Maykhil Yokhanna, har omlokaliserat sig själv till Västerås och ingår numera i ett kriminell konstellation där.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!